Deelnemers rally met oldtimers brengen bezoek aan Keramisch Museum Goedewaagen

NIEUW BUINEN – Liefhebbers van oldtimers kwamen in de Kanaalstreek en tegen de Hondsrug aan hun trekken. De vereniging PATAN zette vanuit Eext een rally uit met twee rustpunten in de Drents-Groninger Veenkoloniën.

Rond het middaguur werd door de deelnemers geluncht in het Stationsgebouw van museumspoorlijn de STAR in Stadskanaal. Daarna reden de 30 oldtimers naar het Keramisch Museum Goedewaagen voor een gecombineerd bezoek aan het museum en de fabrieksateliers van de aardewerkfabriek Royal Goedewaagen.

In het kader van de nieuwe, museale samenwerking in ’t Veen van STAR, keramisch museum en het Veenkoloniaal Museum Veendam was het Veendammer museum vertegenwoordigd met de unieke, geheel gerestaureerde Chevrolet-vrachtwagen uit 1928 van de vroegere Veendammer kolenhandel Jonker. De gemeenschappelijke noemer voor PATAN en de samenwerkende musea is het benadrukken van industrieel erfgoed in een regio die eeuwenlang bijdroeg aan de ontwikkeling van Noord-Nederland in een nog te weinig gekend Geo-park.

PATAN is een vereniging van eigenaren van achterwiel aangedreven Citroën automobielen uit de bouwjaren 1919 tot en met 1939. PATAN is één van de 30 Citroën clubs die er in Nederland bestaan en werd opgericht op 18 november 1979. P.A.T.A.N (De letters stonden toen voor Propulsion Arrière Traction Avant Nederland), was toen nog een onderafdeling van de T.A.N. Omdat er bij de T.A.N steeds meer leden waren die behalve een Traction (voorwielaandrijving) ook nog een oudere achterwiel aangedreven Citroën hadden van voor 1939. Er werd besloten om een zelfstandige club op te richten. Per 1 januari 1994 is PATAN een zelfstandige vereniging geworden. Een vereniging die zich onderscheidt van vele anderen omdat er bij PATAN zo veel verschillende types Citroën rijden uit de jaren 1919 tot 1939.

Foto’s/video: Ronny 112 Regioflits

Klik HIER voor foto’s van Jans Velthuis

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.