..

Treinliefhebbers genieten op vijfde editie ‘Stadskanaal onder Stoom’

Foto: Jans Velthuis

STADSKANAAL – Dit weekend vond de vijfde editie van het stoomspektakel ‘Stadskanaal onder Stoom’ plaats.

Tijdens deze lustrumeditie reden er vele stoomtreinen op de langste museumspoorlijn van Nederland. Speciale gast was dit jaar stoomlocomotief ‘Tom’ van Hoogovens Stoom uit IJmuiden. ‘Tom’ lijkt erg veel op stoomlocomotief ‘Anna’, waar de STAR in de beginjaren mee gereden heeft. De ‘Tom’ reed dit weekend de stoomtreinen tussen Stadskanaal en Musselkanaal.

Naast de ‘Tom’ reed ook de historische diesellocomotief 162 van de Stichting 162 tussen Stadskanaal en Musselkanaal. Het was de laatste keer dat de ‘162’ bij de STAR te zien was. De locomotief en de stichting hebben definitief onderdak gevonden bij de Museumbuurtspoorweg in Haaksbergen.

Jarige job

Ook was er wat te vieren. De eigen stoomlocomotief, de 52 8060-7, is dit jaar namelijk 75 jaar! De ruim 130 ton zware machine is in 1943 gebouwd en heeft tot eind jaren ’80 dienst gedaan voor de Deutsche Reichsbahn in de DDR. Na wat omzwervingen is de locomotief ruim 10 jaar geleden bij de STAR terecht gekomen. In Stadskanaal is de ‘8060’ geheel in eigen beheer gereviseerd en weer in dienst gesteld.

Er waren niet alleen stoomtreinen te zien. Op het emplacement Stadskanaal waren ook diverse werkende stoommachines te zien. In de loods bij station Stadskanaal was een beurs met kleine treinen. En om het stoomfeest compleet te maken reed ook de ‘vuurloze’ stoomlocomotief op het emplacement, net als een ministoomtrein. Bezoekers konden een stukje op deze locomotief en de ministoomtrein meerijden. En in de werkplaats een kijkje achter de schermen nemen.

Foto’s: Jans Velthuis
Klik HIER voor meer foto’s

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.