Verslag met foto’s van de bijeenkomsten in het kader van de Internationale Vredesweek

Foto: Astrid Lüürssen

BELLINGWOLDE, RHEDE – Donderdag en zondag waren er in het kader van de Internationale Vredesweek een bijeenkomst in de Meet en een concert in Rhede.

Donderdagavond 20 september discussieerden, jong en oud in De Meet te Bellingwolde over de vluchtelingenproblematiek. 15 leerlingen van de Ludgerus-Schule uit Rhede (D), ouderen uit Rhede en Bellingwolde, die de 2e wereldoorlog nog hadden meegemaakt, en belangstellenden vertelden elkaar hun ervaringen met vluchtelingen. Hoe klasgenoten jonge vluchtelingen opnamen in hun groep. Dat ouderen, in hun jonge jaren, tijdens en direct na de oorlog, zagen hoe vluchtelingen werden ontvangen en een plek kregen. Ook mensen, op dit moment werkzaam bij het vluchtelingenwerk uit beide landen, deelden hun ervaringen.

Gespreksleider Bart Olmer, journalist, had een aantal pittige stellingen waar we mee aan de slag gingen. Een daarvan was: ‘Zijn wij, nadat in en na de oorlog zowel Nederland als Duitsland vluchtelingen welkom heette, nu nog zo gastvrij voor vluchtelingen uit landen waarvan de cultuur en gewoonten niet de onze zijn?’
De aanwezigen onderschreven dit, maar dan wel gekoppeld aan voorwaarden.

Madelon Grant van PAX, de Nederlandse vredesbeweging, één van de sprekers, vertelde over een ervaring die ze opdeed met de realisatie van een AZC in Rotterdam. Acceptatie heeft alles te maken met goede voorlichting, luisteren naar de mensen en goede afspraken i.v.m. leefbaarheid en de lokale situatie, om dit te doen slagen. Dat creëert draagvlak onder de bevolking.

Maar het mooiste is, dat mensen niet hoeven te vluchten uit hun land. Dat ter plekke gekeken wordt, hoe ze kunnen blijven wonen in oorlogsgebied of nadat alles is verwoest, kunnen zorgen voor opbouw.

Priester Andreas Bröcher, ook één van de sprekers uit Papenburg, die veel werkt met jonge vluchtelingen, geeft aan dat onbekend onbemind maakt. Wanneer je mensen leert kennen, kijk je anders tegen hun culturen en gewoonten aan. Als je nieuwsgierig bent, verdwijnt je voorbehoud.

Burgemeester Gerhard Conens uit Rhede vertelde over de ervaring die zij hebben in zijn gemeente. Overwegend positief ook vanwege de aantallen vluchtelingen en hoe dit verder geregeld is. Het lijkt alsof in Duitsland meer gespreid wordt opgevangen; dit in tegenstelling tot de wijze van opvang in Nederland.

Ook politieke partijen, die de komst van vluchtelingen, in beide landen, heftig ter discussie stellen, kwamen ter sprake. Raadslid Wilt Meendering van de gemeenteraad Westerwolde kan zich er iets bij voorstellen waarom er zoveel PVV gestemd wordt in deze regio en vertelde hier wat over.

De aanwezigen lieten weten dat de nieuw-komelingen hun cultuur en gewoonten mogen hebben, het is per slot hun achtergrond. Het moet niet zo zijn dat we dermate moeten aanpassen dat we ons gast in eigen land voelen. Veel volwassenen blijken persoonlijk geen vluchtelingen te kennen wat het ook moeilijker maakt om met en van elkaar te leren kennen.

Het was een boeiende avond en heel divers. Oudere bewoners uit Rhede en Bellingwolde, die vertelden over het leven tijdens de oorlog. De opvang van vluchtelingen in beide landen ondanks dat er zelf veel nood was. Het gebeurde en je deed het. Wel stelden zij dat de vluchtelingen, van je eigen cultuur en achtergrond, gemakkelijker zijn in de omgang.

Het blijkt dat de jeugd makkelijk omgaat met huidige vluchtelingen. Zij maken hen mee op school, bij de sport etc. Komen bij elkaar thuis en leren elkaar zo kennen. Ze krijgen begrip voor elkaar. We zeggen vaak: “De jeugd heeft de toekomst.”
Misschien is dat ook het geval met deze problematiek. We kunnen leren van generaties.
Tijdens deze avond zorgde Verena Lowens, leerkracht van de Ludgerus-Schule dat taal geen probleem was. Zij vertaalde van Nederlands naar Duits en omgekeerd. Zo kon eenieder, wat besproken werd, goed volgen.

Zondag 23 september organiseerde het comité in de Nikolauskerk te Rhede een concert “Muziek kent geen grenzen”.

Muziek verbindt; muziek vindt nieuwe wegen; muziek heelt. Vijf koren, afkomstig uit beide gemeenten, bezorgden de aanwezigen een aangename middag. Dat ging om de; Gitarrengruppe KFD, Rhede (D), De Festijnse Maegden, Bourtange NL, Musica Viva, Rhede (D), Joy, Vriescheloo (NL) en Singkreis, Brual (D)
De opening werd verzorgd door drie leden van het comité en daarna een welkom door Pastoor Prins van de Nikolauskerk. De koren zongen liederen welke een relatie hadden met de vrede of het thema ‘Generaties voor vrede’. De koren, gezamenlijk met het publiek, zongen samen het Nederlands lied “Ik hou van jou” als afsluiting.
Daarna nog een dankwoord aan eenieder die hebben meegedragen aan deze twee bijeenkomsten. Ook burgemeester Gerhard Conens uit Rhede bedankte de leden van het comité namens beide gemeenten.

Een mooie afsluiting van de internationale vredesweek in Westerwolde en Rhede.

Namens het comité Vrede en Vrijheid.

Willemijn Ahlers & Astrid Lüürssen (NL)
Gebina Bors & Marita Schade (D)

Foto’s ingezonden door Astrid Lüürssen

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.