Wethouder Bard Boon geniet van rondleiding bij Kleindierenshow WPKC

Foto: Catharina Glazenburg

ZUIDBROEK – Vandaag en morgen (zaterdag) houdt de Winschoter Pluimvee en Konijnen Club (WPKC) voor de 106 de keer haar jaarlijkse show. De show werd vanavond onder anderen bezocht door wethouder Bard Boon van de gemeente Oldambt. Hij kreeg een rondleiding langs de verschillende dieren door voorzitter Willem de Wit.

Vandaag en morgen organiseert de WPKC haar jaarlijkse show. Dit vindt plaats in de Eurohal, achter motel van der Valk, in Zuidbroek. De show is twee maanden eerder dan gebruikelijk. Dit heeft te maken met de vogelgriep. In 2014 en 2016 is de kleindierenshow in drie jaar tijd twee keer afgelast vanwege deze vogelgriep.

Het besluit de show met twee maanden te vervroegen is vorig jaar genomen. De fokkers moesten op tijd voorbereid zijn. De dieren moesten namelijk vroeger gefokt worden zodat voor de show volledig volgroeid en klaar waren om te showen.
Wat betreft de organisatie vroeg het vervroegen van de show ook een andere aanpak. Was het anders na de zomer dat de regeltrein op gang kwam, moesten nu vele zaken al voor de zomervakantie rond zijn. ook is de show dit jaar voor het eerst een dag korter. Alleen vrijdag en zaterdag. Uit oogpunt van dierenwelzijn is de zondag geschrapt. Tevens komt de organisatie hiermee tegemoet aan de fokkers/inzenders die om principiële redenen of vanwege drukke en overvolle agenda’s nu beter in de gelegenheid zijn om ook in te zenden.

Ruim 800 dieren hebben deze dagen een plekje in de Eurohal bij v/d Valk in Zuidbroek. Dit zijn onder anderen diverse soorten kippen, eenden, ganzen, konijnen, cavia’s en duiven. Er zijn zowel oud Hollandse cultuurrassen uit de 17e eeuw, maar ook rassen uit het begin van de vorige eeuw en moderne rassen rond 2000.

Vanmiddag werden de ingezonden dieren gekeurd door de keurmeesters en werden ze voorzien van een beoordeling met een predicaat. Daarop staat het ras te lezen en hoe de raskenmerken en kleur door de keurmeester zijn gewaardeerd.

Aviornis Int. Netherlands is als vaste gast ook weer aanwezig. Zij zijn bekend van het fokken van oorspronkelijke vogelsoorten. Met hun vogels werken ze mee aan de herintroductie van vogels in hun landen van herkomst. Op de show worden zeer zeldzame vogels getoond uit vogelparken en van particuliere collecties.

Zaterdag 29 september 2018 is de show geopend van 10.00 – 16.30 uur.

www.wpkc.nl

Foto’s: Catharina Glazenburg

Klik HIER voor meer foto’s

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.