Wethouder Harrie Brunen onthult biocomposiet verkeersbord

Foto: Catharina Galzenburg

SELLINGEN – Vanmiddag heeft wethouder Harrie Brunen op de Dag van de Duurzaamheid, samen met medewerkers van de gemeente Westerwolde een verkeersbord van biocomposiet onthuld.

Bij het gemeentehuis in Sellingen is een verkeersbord gemaakt van biocomposiet geplaatst. Het gaat hierbij om een bord wat een parkeerplaats voor gehandicapten aangeeft.

Op het eerste gezicht ziet het bord er precies zo uit als de borden gemaakt van aluminium. Dit bord is echter van biocomposiet gemaakt. Biocomposiet bestaat uit plantaardige vezels gebonden door een hars. Als vezel kan bastvezel (zoals vlas, jute of hennep) of houtvezel worden gebruikt, eventueel als recyclingproduct (uit gebruikt textiel of oud papier). Als hars kan een plantaardige hars worden gebruikt. Het bord bestaat voor meer dan 80% uit biobased en circulaire grondstoffen uit Europa. Aan het einde van de levensduur kan het verkeersbord 100% circulair worden gebruikt voor nieuwe biocomposiet producten. Naar verwachting heeft het bord een levensduur van meer dan 60 jaar. De achterkant is vlak en heeft niet zoals bij zijn aluminium broertjes een uitstekende rand. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet mogelijk vuurwerk achterop het bord te plaatsen.

Het nieuw bord is gemaakt door een bedrijf in Heteren. Het is het eerste en voorlopig ook de enigste bord in onze gemeente. De andere borden zijn nog niet aan vervanging toe. Mocht dit het geval zijn dan worden er wellicht meer van deze duurzame borden aangeschaft vertelde Harrie Brunen.

Op dit moment zijn de borden van biocomposiet iets duurder dan die van aluminium. Dit komt doordat de productie nog op gang moet komen. Er moeten bijvoorbeeld mallen worden gemaakt. Op den duur zullen de borden evenveel kosten als die van aluminium of misschien zelf goedkoper zijn, verwacht de wethouder.

Met het plaatsen van dit bord loopt Westerwolde voor op veel andere gemeenten.Het is het eerste biocomposietbord hier in het noorden.

Foto’s: Catharina Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.