Axman Challenge Exloo gaat terug naar de natuur

Foto: Beeldmerk AXman Challenge Emmen.

EXLOO – Een Axman is een man met een bijl, een houthakker dus. Iemand die zijn dagen in de vrije natuur doorbrengt. De Axman Challenge in Exloo, op zondag 28 oktober, gaat ook terug naar de natuur. De obstaclerun kent namelijk geen obstakels meer op straten of op pleinen, die staan nu opgesteld in de vrije natuur.

De organisatie is maandenlang bezig geweest om een uiterst uitdagend parcours met daarin veel uitdagingen in water in kaart te brengen in de bossen rondom Exloo. Daarin is ook een stukje heide in meegenomen. “We willen Exloo graag eens een keertje van een andere kant laten zien”, zegt Jan Schutrups. “We kunnen nu al zeggen dat Exloo meer geheimen gaat prijsgeven dan ooit tevoren. De Axman-Challengeslag om Exloo kan beginnen. Daarvoor moeten de deelnemers veertig hindernissen bedwingen.”

Groen
Zo is de start en finish verplaatst van het centrum van Exloo naar hunebed D30 midden in het Exloër bos. Schutrups: “Alles staat dit keer in het teken van groen. We zijn erin geslaagd om de Koninklijke Landmacht voor ons evenement te interesseren. Ze komen met groene legertrucks en -tenten. Ook Staatsbosbeheer is aanwezig.”

Die geheimen waar Schutrups over rept zijn talrijk. De sporters komen langs de plek waar in de Tweede Wereldoorlog een Amerikaanse bommenwerper, een B24 Liberator, is neergestort, langs verborgen vennetjes in het bos, er worden grafheuvels gepasseerd en een deel van het parcours loopt over de voormalige motocrossbaan De Zeven Heuveltjes. Maar ook krijgen de deelnemers hindernissen in de inmiddels onder water gezette ijsbaan voor de kiezen, langs gletsjerkuilen en pingoruïnes.

Storm van 1973
“Wij vinden zelf één plek in het bos heel bijzonder”, zegt Jan Schutrups. “Tijdens de vreselijke storm van 1973 is een groot stuk bos in Exloo platgewalst. Staatsbosbeheer heeft dat nooit handmatig hersteld. De natuur is daar zijn gang gegaan en bomen die toen omver lagen zijn nu weer omhoog gegroeid. Fascinerend om te zien.”

De afstanden van de Axman Challenge zijn 6,66 en 13,13 km. Op elke 500 meter ligt er een obstakel. De ouder/kidsrun is 6,66 km Maar je hoeft die afstand niet perse af te leggen, je kunt altijd eerder terug. Voor aanvang doen Kevin van Wieren en Robert Smit een warming-up met alle deelnemers.

Verrassing
Na de finish komt iedereen op het podium, want de Axman Challenge kent alleen maar winnaars. De bijbehorende medaille mag je zelf maken. Hoe? Dat is nog een verrassing. “Maar we verklappen alvast dat er open vuur bij komt kijken”, lacht Schutrups. Het Start/Finish terrein is in festivalsfeer. Woodcarvers maken houten bijlen voor kinderen. Er is muziek en je kunt je na de finish schoon laten spuiten door de brandweer.

Deelnemers kunnen zich tot 24 oktober aanmelden op www.axmanchallenge.nl. De inschrijving die al is gestart verloopt voorspoedig. De eerste start is om 13.00 uur.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.