Chris Timmer strijdt voor monument omgekomen bemanning Amerikaanse bommenwerper

Foto: Chris Timmer

BELLINGWOLDE – Chris Timmer maakt zich hard voor de plaatsing van een monument voor de in 1943 omgekomen bemanning van een Amerikaanse bommenwerper.

Op vrijdag 8 oktober 1943 was de Amerikaanse luchtmacht op weg om de stad Bremen te bombarderen. Op de terugweg was boven de grensstreek een hevig luchtgevecht gaande. Duitse vliegtuigen vielen de Amerikanen massaal aan. Een van deze vliegtuigen die het onderspit moest delven was de B17F 42-3386 met aan de stuurknuppel 2Lt. Raymond Gormley, met naast hem zijn tweede piloot 2Lt. Edward J Fox. Het toestel werd voortdurend aangevallen. Tot op een zeker moment een Duits toestel zich vol op het vliegtuig stortte en het ramde.

Beide vliegtuigen gingen naar stortten neer. Van het Amerikaanse vliegtuig kwamen alle 10 bemanningsleden om het leven. Het vliegtuig en zijn bemanning lag verspreid over een gedeelte van Bellingwolde en Wymeer. Vijf bemanningsleden kwamen op Nederlands grondgebied neer en de andere 5 op Duits grondgebied. De vijf die op Duits grondgebied neerkwamen werden begraven in Leer en de andere vijf werden begraven in Bellingwolde. Na de oorlog zijn allen herbegraven op Margraten en Neuville Condroz in België. Van deze 10 zijn later, op verzoek van de familie, 5 herbegraven in Amerika. De piloot ligt nu nog op Margraten begraven.

De Duitse piloot Erich Hondt kwam met zijn vliegtuig neer tussen Blijham en Bellingwolde. Hij overleefde de crash. Hij werd met zware brandwonden uit zijn toestel gehaald en naar Groningen vervoerd, waar hij een jaar heeft gelegen.

Omdat dit in Nederland een unieke crash is en waarbij de gehele bemanning is gesneuveld en omdat het nu 75 jaar geleden is, vindt Chris Timmer dat er in Bellingwolde een monument moet komen om de herinnering aan deze crash levend te houden. Deze zou dan moeten komen te staan in de buurt waar het grootste gedeelte van het vliegtuig is neergekomen: op de hoek Hoofdweg/Oudeschanskerweg, richting Wymeer.

Chris denkt aan een grote zwerfkei met daarop een plaatje met de namen van de tien bemanningsleden, hun type vliegtuig en hoe het is gebeurd en wanneer. In Ruinerwold staat een soortgelijk monument. Deze is in 2017 onthuld door een familielid van een van de daar omgekomen bemanningsleden (zie foto).

Chris hoopt op medewerking van de gemeente Westerwolde en/of een school of een stichting die het monument wil adopteren en onderhouden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Chris Timmer via een mail naar annegientimmer@gmail.com

Foto’s en info ingezonden door Chris Timmer

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.