De Boer Auto Onderdelen een kwart eeuw actief in ‘de duurzaamste branche van Nederland’

Foto: Jan Johan ten Have

STADSKANAAL – Van autosloperij tot autodemontagebedrijf. Sinds Reclycar De Boer Auto Onderdelen exact 25 jaar geleden van start ging, is er in de branche onwaarschijnlijk veel veranderd. Slopen werd recyclen en er is geen bedrijfstak die het hergebruik van materialen zo goed onder de knie heeft. “Vorig jaar heeft onze branche 98,6% van het gewicht in materialen van sloopauto’s gerecycled, hergebruik van zowel onderdelen als grondstoffen”, zegt Albert de Boer, die samen met zijn ouders Albert en Betsy en broers Martijn en Floris eigenaar is van het bedrijf.

Toen De Boer in 1993 begon, was het in de sloopbranche nog gebruikelijk dat een klant zelf met een schroevendraaier en steeksleutel de gewenste onderdelen van de aanwezige sloopauto’s schroefde. Vandaag staan bij De Boer de auto’s allemaal op verharde ondergrond, nadat eerst alle vloeistoffen zijn afgezogen. “Ik durf de stelling aan dat hier geen druppel olie in de grond zit”, zegt De Boer. De onderdelen liggen zorgvuldig geregistreerd en gerangschikt in het drie verdiepingen tellende magazijn. Klanten die het bedrijf bezoeken, worden er geholpen aan de verkoopbalie.

Geprofessionaliseerd

Toen Albert sr. en Betsy de Boer 25 jaar geleden de sloperij overnamen, hadden zij geen ervaring in de automotivebranche. Albert sr. werkte tot dat moment als financieel directeur op een verffabriek en Betsywas administratief medewerkster. Zij zagen bedrijfseconomische kansen in de nieuwe demontagepremie van 250 gulden per auto via de regeling Autorecycling Nederland, die de basis was onder het bedrijfsplan: “Deze regeling heeft de branche enorm geprofessionaliseerd. Vooral de positieve milieu-effecten zijn enorm. Heel veel gebruikte auto-onderdelen zijn in waarde gestegen omdat op vele fronten hergebruik van materialen gangbaar en economisch rendabel is gemaakt.”

40.000 onderdelen op voorraad

De bruikbare onderdelen van sloopautos worden verkocht, tegenwoordig met name via internet. Negentig procent blijft in Nederland, de rest wordt verzonden binnen en zelfs buiten Europa. “Deze week nog kocht een man uit Barcelona hier een specifieke lichtschakelaar”, vertelt De Boer. “Alle onderdelen in ons magazijn worden geregistreerd en daarmee automatisch online geplaatst, inclusief productnummers. Ze zijn voor iedereen vindbaar. We hebben standaard meer dan veertigduizend onderdelen op voorraad en dagelijks gaan hier vele tientallen pakketten de deur uit.”
Voorloper in recyclen

“Als autodemontagebedrijf zit het recyclen in onze genen” vertelt De Boer “In alle opzichten proberen wij zo duurzaam mogelijk te werken. Zo gaat bijvoorbeeld vrijwel al ons papier na gebruik in de versnipperaar, waarna wij het gebruiken als opvulmateriaal voor onze verzendingen. Ook zijn wij hartgrondig deelnemer aan het Koploperproject Oost-Groningen. Deelnemers aan dit project zijn bedrijven en organisaties in de regio die het voortouw nemen om effectief en doelgericht duurzaam te ondernemen.

“Binnen onze van oorsprong ambachtelijke branche zijn wij altijd voorlopers geweest in het anticiperen op nieuwe ontwikkelingen”, zegt De Boer. “In duurzaamheid zagen wij een kans, maar ook in de opkomst van het internet. Het wereldwijde web heeft onze branche totaal op zijn kop gezet. Was je in de jaren negentig als autosloper nog een lokale of hooguit regionale speler, tegenwoordig opereer je in een internationale markt met enerzijds veel meer potentiële klanten en anderzijds ook veel meer aanbieders. Onze inzet voor duurzaam en veilig demonteren heeft ertoe geleid dat wij nu een van de slechts 59 autodemontagebedrijven in Nederland zijn met een driesterren KZD-certificering (Kwaliteit Zorg Demontage).

Modern recyclingbedrijf

Waar de familie De Boer begon met op een veel kleiner verhard terrein met een klein gebouwtje, staat nu een modern recyclingbedrijf. Al in 1996 bouwde De Boer een grotere hal met 1400 vierkante meter magazijn, 500 vierkante meter werkplaats, verkoopbalie en kantoor. In 2011 werd de verkoopruimte verder vergroot. Het geautomatiseerde magazijn – gekoppeld aan de webshop – is een uitvloeisel van het afstudeerproject van de studie bedrijfseconomie van Albert jr. En de familie De Boer is ook eigenaar van Petstra Kampeer & Ski en Eurotrek Campers in Coevorden en Recreama Caravans in Groningen. Op vrijdag 26 oktober viert Reclycar De Boer Auto Onderdelen met een open dag voor genodigde klanten en relaties. Zij kunnen dan met eigen ogen aanschouwen hoe duurzaam, verantwoord en ingenieus het autodemontagebedrijf werkt.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.