Damclub Winschoten verliest met 16 – 4 tegen koploper Huizum Leeuwarden

Foto: Catharina Glazenburg

LEEUWARDEN – Zaterdag 13 oktober schoven ruwweg 1200 dammers achter de borden voor de 3e ronde in de Nationale Competitie voor 10 tallen van de KNDB. Daarbij nam Damclub Winschoten het in Leeuwarden op tegen Damclub Huizum, de koploper in de 1e klasse A.

In deze ingecalculeerde nederlaag lieten de Winschoters niet over zich heen lopen, integendeel er werd flink strijd geleverd. Mede debet aan deze grote nederlaag was het ontbreken van enkele basisspelers in het team van Winschoten. Desondanks hielden de Groningers de Friezen zo’n 4½ uur aan het bord gekluisterd. Hierbij kwamen Bert Begeman, Han Braakhuis, Han Tuenter en Geert Lubberink tot een puntendeling.

Met Demi Peters (12 jaar) en Janick Lanting (11 jaar) in de gelederen oogstte Winschoten veel lof bij de tegenstander, onder het motto wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Demi Peters kreeg echter een positionele nederlaag te verwerken tegen Jacob de Vries en Janick Lanting had één punt voor het grijpen tegen Meize Feenstra, ware het niet dat Janick in het eindspel de verkeerde voortzetting koos. Niettemin zaten beide talenten ruim 3 uur achter het bord.

Demi en Janick zitten onderhand bij de Centrale Pupillen Training (CPT) van de KNDB en de “Damschool” van Damgenootschap Het Noorden in Groningen. Demi zit tevens bij de Centrale Meisjes Training (CMT). De wedstrijden in het tiental zijn overigens voor Demi Peters een goede voorbereiding op het aanstaande jeugd WK dammen voor pupillen meisjes over 2 weken in Gomel (Wit Rusland).

Huizum Leeuwarden, Harderwijk en Hijken DTC 2 zijn vorig seizoen gedegradeerd uit de hoofdklasse en voeren na 3 ronden ongeslagen de ranglijst aan in de 1e klasse A. Over 14 dagen staat voor Winschoten de thuiswedstrijd tegen Fryslân 2 Oenkerk gepland.

Uitslagen 3e ronde 1e klasse A
MTB 2 Hoogeveen – De Vechtstreek Oosterveen (Gramsbergen) 10 – 10
Harderwijk – Hijken DTC 3 16 – 4
BDV Borne – Hijken DTC 2 8 – 12
Dokkum – Roden/Leek 11 – 9
Damcombinatie Fryslân 2 – Damkring Emmeloord 16 – 4
Huizum 1 Leeuwarden – Winschoten 16 – 4

 

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.