Fotograaf Dirk Kome brengt het verleden tot leven in Museum de Oude Wolden

Foto: Catharina Glazenburg

BELLINGWOLDE – Vanmiddag opende Benno Tempel, kunsthistoricus en directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, in Museum de Oude Wolden de tentoonstelling Fotografen van de vooruitgang.

De Winschoter fotograaf Tonnis Post behoeft in onze regio niet veel toelichting. Met name zijn vroeg 20e eeuwse beelden van plaggenhutten in Westerwolde zijn bekend. Veel families in deze regio hebben in hun familiearchief nog wel een echte ‘Post’ al zal niet iedereen zich dat altijd gerealiseerd hebben.

Fotograaf Dirk Kome uit Amsterdam speurde de afgelopen twee en een half jaar stad en land af en bracht een schat aan foto’s van Tonnis Post bij elkaar, uit archieven, fotodozen van particulieren en ga zo maar door. Hij ging hierbij nog een stap verder. Kome brengt in beeld wat er terecht is gekomen van de projecten die Tonnis Post fotografeerde en portretteert de nazaten van Groningers die door Post ooit zijn vastgelegd. Wonen de nazaten van de welgestelden onder hen nog steeds op stand? Hoe vergaat het de kleinkinderen van de plaggenhutbewoners? Heeft de kanalisatie de verwachte welvaart gebracht?

In de tentoonstelling Fotografen van de vooruitgang in museum De Oude Wolden komen de foto’s van Tonnis Post en Dirk Kome samen. De foto’s waren eerder te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Vanmiddag werd de tentoonstelling door Benno Tempel, kunsthistoricus en directeur van het Gemeentemuseum Den Haag geopend. Hierbij was ook fotograaf Dirk Kome aanwezig. Veel personen uit deze regio die door Dirk zijn geïnterviewd en gefotografeerd waren ook op de uitnodiging ingegaan bij de opening aanwezig te zijn.

Onder het genot van een hapje en een drankje bekeken de vele aanwezigen de foto’s van toen en nu. De oude foto’s kwamen uit archieven van musea en waren beschikbaar gesteld door particulieren. De foto’s van het heden zijn gemaakt door Dirk Kome. Het duo Bloemhof-Hekman zorgde met easy listening jazz voor muziek, passend bij de tijdgeest van de expositie.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met onder meer de Groninger Archieven, het Nederlands Openluchtmuseum, het Waterschap Hunze en Aa’s en bijna honderd particuliere bruikleengevers. Het Mondriaan Fonds en Kunstraad Groningen hebben een financiële bijdrage geleverd voor de realisatie van dit project.

De tentoonstelling gaat gepaard met een fotoboek: Fotografen van de vooruitgang, vormgegeven door Tessa van der Waals. Het boek is bij Museum de Oude Wolden te koop.

De fototentoonstelling is tot en met 31 maart 2019 in het MOW te Bellingwolde te zien.Het MOW vind je aan de Hoofdweg 161 te Bellingwolde. Het museum is elke woensdag tot en met zondag open, doordeweeks van 11 tot 17 uur en in het weekend van 13 tot 17 uur. De Museumkaart is geldig. Op woensdag bepaal jezelf de hoogte van jouw entree en kinderen hebben altijd gratis toegang.

Meer informatie over de tentoonstelling en het museum lees je op www.museumdeoudewolden.nl.

Foto’s: Catharina Glazenburg

Klik HIER voor meer foto’s

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.