..

Stichting Buurthuis Jipsinghuizen en De Brug Veendam in de race voor de Provinciale Vrijwilligersprijs

Foto: Jans Velthuis

GRONINGEN – De finalisten voor de Provinciale Vrijwilligerprijs 2018 zijn bekend. Binnen de vier categorieën jeugd, zorg, leefbaarheid en sport heeft de jury twee organisaties genomineerd. U kunt tot en met 30 oktober uw keuze bepalen via het digitale stemformulier.

Jeugd
Speelweek Leek
Speelweek Leek wordt al 30 jaar gehouden in het dorp en jaarlijks doen er ruim 250 kinderen mee. Een onvergetelijke week voor kinderen die zelf niet op vakantie kunnen gaan. Hutten bouwen, zwemmen, speuren, survivallen en knutselen. De organisatie bestaat uit 80 vrijwilligers vanaf 13 jaar. Ze komen binnen als deelnemers van de speelweek en worden later zelf vrijwilliger. Jonge vrijwilligers leren omgaan met verantwoordelijkheden en ontdekken alvast hun eigen talenten. Meer informatie: www.speelweekleek.nl

Kinderspeelweek Bonkhörn
Kinderspeelweek Bonkhörn Loppersum bestaat al 40 jaar en draait op 70 jonge vrijwilligers. Hutten bouwen, waterspelletjes, springkussens, lasergamen, dansen en al het andere voor de doelgroep van kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Een jaar lang voorbereiden voor een top kinderweek. Meer informatie: www.bonkhorn.nl

Zorg
Stichting Zorgboerderij de Mikkelhorst
Stichting Zorgboerderij de Mikkelhorst in Haren is sinds 1995 een zorgboerderij waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een fijne veilige werkplek hebben. Deelnemers, vrijwilligers (ruim 80) en medewerkers zijn actief op de kinderboerderij, in de theeschenkerij, de landwinkel, de keuken en de tuinderij. Het is een minimaatschappij. Regelmatig zijn er extra activiteiten en publiek komt graag voor het Mikkelhorst-gevoel. Een plek waar je je zelf mag zijn! Meer informatie: www.mikkelhorst.nl

ZorgSaam Oldehove
Het bewoners initiatief ZorgSaam Oldehove, richt zich vanaf september 2016 op de verbetering van leefbaarheid voor de inwoners van het dorp Oldehove. Daar bij staat de zorg voor ouderen en andere kwetsbare inwoners centraal. Er zijn 50 vrijwilligers en vele samenwerkingspartners betrokken. ZorgsaamOldehove brengt bewoners met elkaar in contact, mensen die wat kunnen en willen doen voor een ander en mensen die daar graag gebruik van maken. Er is een dorpsrestaurant en een dorpskamer en al 30 zorgvragen zijn opgelost.

Leefbaarheid
Stichting Muzee Aquarium Delfzijl
Stichting MuzeeAquarium in Delfzijl is een zeeaquarium met collecties op het gebied van geologie, archeologie, scheepvaart, historie Delfzijl en fossielen. Er zijn 70 vrijwilligers, niet alleen vanuit Delfzijl, maar ook uit omringende dorpen, en bestaat sinds 2005. Dit jaar, vanaf juni zijn er al meer dan 13.000 bezoekers geweest in het geheel vernieuwde museum. Zonder de vrijwilligers was dit stuk historie verloren gegaan en dit initiatief zorgt voor leefbaarheid in een gebied dat ook gekenmerkt wordt door aardbevingen, leegloop en vergrijzing. Maar liefst 7 dagen in de week geopend.

Stichting Buurthuis Jipsinghuizen
Stichting Buurthuis Jipsinghuizen is een bloeiend buurthuis dat al 60 jaar bestaat. Het wordt volledig door 16 vrijwilligers gerund. In het buurthuis zelf is er gymnastiek, dansen, kaarten en toneelspelen. Daarnaast worden veel evenementen georganiseerd, zoals fietstochten en de kerstwandeling. Dit wordt zonder subsidie gedaan, in een dorp met 220 inwoners. Het dorp is trots op de vrijwilligers die ervoor zorgen dat het buurthuis blijft bestaan.

Sport
De Brug Veendam
De Brug Veendam biedt sportactiviteiten voor mensen met een verstandelijke beperking. De Brug bestaat 37 jaar en draait op 38 vrijwilligers. Veel jonge vrijwilligers blijven actief na hun maatschappelijke stage. Het doel is om mensen in beweging te zetten, uit hun sociaal isolement te halen en het schept sociale contacten. Daarnaast zorgt het voor discipline en stimuleert het de gelijkwaardigheid. Het motto: een mens die beweegt is, is een mens die leeft! In 2019 gaan er 2 zwemmers naar de Special Olympics in Abu Dhabi.

Loopgroep Bedum
Loopgroep Bedum is al bijna 48 jaar een sportvereniging die loopsport (zowel wandelen als hardlopen) mogelijk maakt voor alle doelgroepen in het dorp. Hiernaast zet de loopgroep zich in voor maatschappelijke en culturele activiteiten, zoals een sponsorloop voor UMCG kankeronderzoek en een cultuurevent: een looproute dwars door historische en culturele gebouwen in en rond Bedum. Er zijn ruim 100 actieve leden/vrijwilligers met als motto: het behalen van persoonlijke doelen, maar ook inzet voor maatschappelijke doelen.

Stemmen kunt u HIER.

 

Bron: Provincie Groningen

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.