Expositie Buddha in Beeld geopend

Foto: Catharina Glazenburg

BELLINGWOLDE – Vanmiddag is de expositie Buddha in Beeld geopend.

Buddha in Beeld is een presentatie van Boeddha- en Hindoebeelden, in een sfeervolle ruimte in een historische Oldambtster boerderij in Bellingwolde. De betekenis van de beelden, de handgebaren (mudra’s) van de beelden en de rituele voorwerpen die ze dragen, wordt met behulp van informatiekaartjes duidelijk uitgelegd.

Het doel van de manifestatie is meer aandacht te vragen voor de werking en de betekenis, van het liefdevol vriendelijke Boeddhisme voor mensen in de Westerse samenleving. Het Boeddhisme in het Westen houdt wel rekening met de Westerse normen en waarden.

De expositie is ingericht door Wim Mulder (geboren in Rotterdam) en Willemien van Heck (geboren in Obbicht, Limburg). Zij wonen nu ruim 36 jaar in Bellingwolde in een monumentale boerderij uit 1869. Wim is in 1982 gestart met meubelmakerij Allerhanden, waar hij nog steeds met veel passie handmatig moderne meubelen maakt.

Twintig jaar geleden hebben Wim en Willemien het idee opgevat om iets te gaan doen met hun belangstelling voor het Boeddhisme en de enorme verzameling Boeddhabeelden. Al vanaf 1974 neemt het Boeddhisme een niet meer weg te denken plaats in, in hun leven. Zij vonden de tijd rijp om de vele levenswijsheden van het Boeddhisme beleefden te delen met een grotere groep mensen.

Buddha in Beeld is een jaarlijks terugkerende expositie over Boeddhisme en Hindoeïsme. Elk jaar een thema nieuw thema, waarin een bepaald aspect van de leer van Boeddha wordt belicht. Het thema van dit jaar is: COMPASSIE. Compassie of mededogen wordt in het Boeddhisme gedefinieerd als: De bewuste wens ons onvermoeibaar in te zetten om alle levende wezens te helpen hun lijden te transformeren, en liefde en begrip te ontwikkelen. Aangezien het bijna onmogelijk is compassie te hebben met anderen, indien je niet eerst compassie met jezelf hebt, is dit thema uitgebreid met zelfcompassie.

De gratis te bezoeken expositie “Buddha in Beeld“ vindt elke zondag plaats van 21 oktober t/m 30 december en op Tweede Kerstdag.

Meubelatelier Allerhanden
Hoofdweg 148
9695 AR Bellingwolde

Foto’s: Catharina Glazenburg

Klik HIER voor meer foto’s

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.