10-jarig jubileum Bitloos Paardrijden

Foto: Petra Mensink

WESTERWOLDE – Vandaag is het 10 jaar geleden dat de website www.bitloospaardrijden.info online ging.

Op 5 november 2008  is Petra Mensink met Bitloos Paardrijden begonnen als een non profit project, bedoeld om een essentiële bijdrage te leveren aan bewustwording, kennisoverdracht, voorlichting en een betere wereld voor het rijpaard. Vandaag viert ze het 10-jarige bestaan en de komende 10 dagen gaat ze dit uitgebreid vieren.

Bitloos lag 10 jaar geleden nog behoorlijk onder een vergrootglas. Tegenstanders waren kritisch, velen waren sceptisch, en bitloos deelnemen aan KNHS wedstrijden en het ruiterexamen was al helemaal niet aan de orde. Bitloos zou een hype, eng, gevaarlijk, onverantwoordelijk of juist bijzonder zijn. Of het was leuk voor de fun en voor ruiters met een ‘braaf paard’, maar niet geschikt voor het serieuzere werk en buitenrijden.

Inmiddels zijn we 10 jaar verder en bitloos is inmiddels veel meer gangbaar en algemeen geaccepteerd. Maar we zijn er helaas nog lang niet. Nog altijd is er veel onwetendheid, angst en ontkenning, en zijn er nog steeds legio veronderstellingen, aannames en ontkenningen omtrent bit en bitloos die de wereld uit moeten. Daarnaast bestaat er ook niet-zo-vriendelijk-bitloos, en hoewel dat altijd nog minder pijnlijk, beangstigend en schadelijk is dan een bit, is ook op dat vlak nog veel werk te doen.

En daar zet ze zich iedere dag met hart en ziel voor in. Haar doel is een grote bijdrage leveren aan een betere wereld voor de paarden en een diepere connectie tussen ruiter en paard. Petra gelooft erin dat ieder paard zacht bitloos gereden kan worden. En ze vindt dat ieder paard dat verdient. Haar drijfveer is bewustwording teweegbrengen, zodat ruiters inzien dat het rijden en samenzijn met hun paard zoveel mooier, liefdevoller, zachter en plezieriger kan zijn dan zoals het regulier nog zoveel gebeurt. Daarom wil ze iedere ruiter en ieder paard helpen om in vertrouwen, rust, ontspanning en verbinding samen als eenheid te genieten van het rijden.

Klik op www.bitloospaardrijden.info    voor meer informatie.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.