Column ‘Geplaas’: Gaan met die banaan mit Jogi Autobahn door Erik Rouppé

Erik Rouppé

VRIESCHELOO – Op zaterdag 1 december werd ie weer uitgezonden tijdens Brunchroom op Radio Westerwolde: de column door Erik Rouppé. Dit keer over Jogi Autobahn, de nieuwbakken scorende spits van de Goddelijke Kanaries.

De Goddelijke Kanaries: gaan met die banaan mit Jogi Autobahn

Soms zijn bier en bitterballen om kwart voor twaalf in de morgen lekker,…………………soms niet.
Vraag me niet waar hij vandaan kwam en hoe, maar ineens tijdens een oefenwedstrijdje tegen een partij bij elkaar gezochte jeugdige grommen uit de Kanaalstreek stond hij er gewoon. Een soort Der Bomber Sauer XXL of 2.0. Twee meter groot, twee meter breed, twee meter in de rondte. Hij moet wel, net als Sauer, van oerdegelijke Duitse makelij zijn. Kan niet anders. Soort éénpersoons Atlantikwall. De Norddeutscher Rundfunk (NDR) kwam tijdens de wedstrijd tegen de Knoalster knuppeltjes zelfs nog even langs voor opnames van het programma Auf Achse, maar na een paar lullige vraagjes (Also, du liebst es wenn dein Höschen schmutzig wird?”) waren die snel weer verdwenen. Bosje fijne glimmende krullen als van een bronstige dromedaris, waar Boske Tuize een puntje aan had kunnen zuigen. Dodelijke rechter poot, linker poot van hetzelfde laken een pak. Honderd procent veredeld hardmetaal. Eddy Poelman, gerenommeerd voetbalcommentator uit een nog niet zo heel lang verleden, noemde de benen van Ronald Koeman ooit “een onderstel van gewapend schokbeton”. Dat is misschien nog wel de beste metafoor, maar dan wel betrekking hebbende op zijn gehele lichaam. Van linker oorlelletje tot rechter kleine teen.

Wubbo z-side Mulder was voorafgaand aan de wedstrijd tegen SPW 3 nog wel even flink in paniek geweest. Er was in heel Veelerveen en omstreken namelijk geen passend Kanarieshirt voor hem te vinden. Allemaal veel te klein. Brillenglazen beslagen, beide handen in de lucht, dampende badmuts, veel misbaar, bellen, ijsberen, beide handen in de lucht, bellen, schuttingtaal, beide handen in de lucht, vreselijke grimas, bellen en op het allerlaatste moment vond Wubbo toch nog een oplossing. De Vrijbuiter in Roden werd namelijk bereid gevonden om mee te werken. Ze hadden gelukkig nog een gele voortent liggen van een oude Kip Kuikencaravan uit 1955. Zoompje rechts, zoompje links, Goddelijke Kanarielogo recht voor de pokkel en raggen met die handel. Wubbo had nog € 2,50 weten af te dingen. De stokken hoefden immers niet geleverd te worden. Zijn naam, zegt u? Joachim Autobahn, Jogi voor intimi. Hij heeft ook best veel overeenkomsten met een Duitse autosnelweg, daar waren we rap achter. Lang, breed, gevaarlijk korte uitvoegstroken, nicht nachdenken, Blick ins Blaue hinein, Gas geben und auf jeden Fall niemals bremsen! Fijne aanwinst hoor.

De wedstrijd was amper dertig minuten oud toen hij er al drie in het mandje had liggen en zijn eerste ontstond niet eens uit een kans. Een zwakke dieptebal van onze aanvoerder Thijs van Bree in de richting van Jogi leek zijn doel niet te bereiken, maar Jogi startte de motoren, ploegde een geul van middencirkel tot zestienmeterlijn, werkte onderweg achteloos maar reglementair de laatste man van SPW over de omheining en rondde vervolgens koelbloedig af. Recht toe, recht aan, kein keloel, 0-1. Ik wist niet wat ik zag. De 0-2 was van eenzelfde kaliber en de 0-3 eigenlijk ook. Niet nadenken, gewoon de bal auf dem Tor kletsen. Niks breed leggen. Tussen de bedrijven door poeierde hij ook nog een bal in één keer uit de lucht vlak over de lat. Als een Solnjoezraket sloeg het leer in op de reclameborden net boven en achter het doel. De inslag was naar verluidt te horen geweest tot in Onstwedde, ongeveer 10 kilometer verderop. Der Bomber Sauer zag het allemaal een beetje lijdzaam maar toch ook wel met een glimlach vanaf de reservebank aan. Een glimlach als een Bauer mit Kopfschmerzen nach Weihnachten. Op slag van rust deed SPW 3 iets terug. Een Knoalster middenvelder rondde een solo knap af. Nonko Huttinga gepaneerd, strakke uithaal, binnenkantje paal erin. Ruststand 1-3.

Het was SPW 3 dat in de tweede helft op jacht ging naar de aansluitingstreffer en die kwam er. Akelig vroeg zelfs. Al in de 63e minuut kopte een blauwwitte middenvelder een corner hard tegen de touwen. Wim Reer hartstikke vergreld en enige onrust natuurlijk, maar het was Graadje Dekker die op een psychologisch zeer welkom moment (drie minuten na de 2-3) de 2-4 op de borden bracht. Een hopeloos genomen vrije trap leek voor eeuwig richting de voormalige vloeivelden van AVEBE te verdwijnen, maar werd onderweg van richting veranderd door een SPW-verdediger. De bal hobbelde tergend langzaam langs de hulpeloos toekijkende Knoalster doelverdediger in het doel. De Goddelijke Kanaries kwamen nog heel even in de problemen toen de ingevallen Der Bomber Sauer en Wubbo z-side Mulder in eendrachtige samenwerking volledig onnodig een vrije trap randje zestien weggaven. Beide stonden ze ongeveer twee minuten lang zonder te bewegen naar een bal te koekeloeren, alsof het voor het eerst in hun leven was dat ze überhaupt een bal zagen. SPW-aanvaller er met het leer vandoor, waarna Der Bomber Sauer zich genoodzaakt zag om een overtreding te maken. De toegekende vrije trap werd onberispelijk binnengeschoten, 3-4. Daar bleef het gelukkig bij.

Het lijkt erop dat het scoutingapparaat van onze trainer/ coach Jan Leidt haar huiswerk heeft gedaan. Met het aantrekken van Jogi Autobahn lijkt er een scorende spits te zijn binnengehaald die zijn weerga niet kent. Hij heeft binnen een tijdsbestek van 45 minuten al drie doelpunten achter zijn naam staan. Dat is een gemiddelde van zes uit één. Sommige Kanaries, doen een heel voetballeven over zes doelpunten, de eigen doelpunten dan wel buiten beschouwing latend. Ik zal verder geen namen noemen, Wubbo….

Erik Rouppé

Liever terugluisteren? Dan kan ook!

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.