Enexis installeert slimme meters in Musselkanaal

MUSSELKANAAL – Deze week worden bij veel huishoudens in Musselkanaal door Enexis de zogenaamde slimme meters geplaatst. Het type en merk wordt door Enexis bepaald. Hierbij houden ze rekening met uw aansluiting, uw situatie en technische (on)mogelijkheden

Voor 2020 krijgen alle huishoudens en bedrijven een slimme meter aangeboden. Twee weken voor de installatie krijgen mensen bericht wanneer Enexis langskomt om de meter te vervangen. Ook krijgen de mensen een brochure met meer informatie toegestuurd. De afspraakbrief met daarin een datum en tijd waarop komt ongeveer een week daarna.

In het verzorgingsgebied van Enexis Netbeheer voeren niet alleen Enexis-monteurs de werkzaamheden uit. In de brief wordt vermeld welke een aannemer of installatiebedrijf de slimme meter komt plaatsen. U kunt de monteur altijd vragen om zich te legitimeren.

Ook wordt gevraagd ervoor te zorgen dat de aansluiting en meters in de meterkast goed bereikbaar zijn voor de monteur. De installatie duurt ongeveer een uur. In die tijd heeft u geen gas en elektriciteit.

Als de monteur klaar is met zijn werkzaamheden, laat hij u zien hoe de meter werkt.
De meter registreert direct na het plaatsen uw energieverbruik. Dit gebeurt op één telwerk (het telwerk waarop daltarief wordt geregistreerd). De andere telwerken staan stil. Alleen als u ook energie teruglevert, zijn er twee telwerken actief.
Na de meterwissel regelt Enexis uiterlijk binnen 3 dagen de meterinstellingen. Dit doen ze op afstand. Ze zorgen er dan voor dat de software op de meter een update krijgt. Ook zorgen ze ervoor dat alle telwerken gaan werken. Ze geven uw energieleverancier door hoeveel energie u verbruikt op beide telwerken. Uw leverancier kan de verbruikte energie dan tegen enkeltarief of dubbeltarief afrekenen. Dit hangt af van wat u met uw energieleverancier hebt afgesproken. Ook wordt de meter getest.

Binnen 10 werkdagen na de meterwissel krijgt u een informatiepakket. Dit bestaat uit handleidingen, informatie over energie besparen en een brief met de meterstanden van uw oude meters. Uw netwerktarief blijft gelijk. Via uw energieleverancier betaalt u maandelijks netwerkkosten. Daarin is een bedrag opgenomen voor de huur van energiemeters. Na het plaatsen van de slimme meter blijft dezelfde netwerktarieven van kracht als voorheen.

Uw keuzes bij het plaatsen
Als u liever niet wilt dat men de slimme meter op afstand uitleest, kunt u de instelling van de meter laten wijzigen. Als u echt geen slimme meter wilt, kunt u hem weigeren.

Bron: Enexis
Foto’s: Andries Schoo

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.