Verslag wandeling Tonis Post en de Lethe (7 km)

Foto: Ooldrik Modderman

BELLINGWOLDE – Vanmorgen maakte een groep van 54 personen onder leiding van wandelcoach Eltjo Glazenburg en wandelwichter Brouwer, o.a. bekend van de Noordmannen (Radio Noord), een wandeling door Bellingwolde en de Lethe. Ooldrik Modderman maakte het onderstaand verslag.

De mogelijk was er om in het museum de oude molen foto expositie van Tonnis Post te bezichtigen echt de moeite waard. Bij het museum was ook het startpunt van de wandeling.

De wandeling over de Hoofdweg te Bellingwolde (echt een lange weg) met zijn mooie oude herenhuizen en boerderijen. Wat een rijkdom aan gebouwen om dit eens een keer te zien. Onderweg aangekomen bij de Magnuskerk. Deze kerk mocht we in. We kregen hier uitleg.

Al wandelend gingen we in de richting de Duitse grens. Via de Wymeersterbrug liepen we de Lethe in. Over de Lethe werd e.e.a. verteld door de wandelwichter Brouwer. Prachtig mooi natuurgebied. Ook hebben hier vroeger 50 woningen gestaan werd er verteld.

Halverwege de wandeling kwamen bij een prachtige kastanjeboom (uit het jaar 1666). Helaas vertelde de eigenaar dat de boom ziek is en binnen 2 jaar opgeruimd moet worden. Ook niet meer vertrouwd voor kinderen om in te klimmen. En jawel daar werden de wandelaars nog verblijd met een streeklied over de Lethe. Deze werd dus door allen gezongen.
Velen hebben weer genoten en ook de informatie die werd verstrekt.

Ooldrik Modderman

Voor foto’s klik onderstaande link:
https://flic.kr/s/aHskK9WuPz

Onderstaand meer links met info over museum en de Lehte:

https://westerwolde.groningen.nl/wandelen/wandelroutes/westerwolderoute-8

http://historie-bellingwedde.realsite.nl/projecten/de-lehte

http://museumdeoudewolden.nl/expositie/fotografen-van-de-vooruitgang

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.