“Kabelbaan Ter Apel voor het toeristenseizoen hersteld”

Foto: Johan de Boer

TER APEL – Als het aan wethouder Bart Huizing ligt is de kabelbaan in Ter Apel voor het toeristenseizoen weer in bedrijf.

Op 18 juni 2018 openden wethouder Bart Huizing en gedeputeerde Patrick Brouns van de provincie Groningen de kabelbaan over het Ruiten A kanaal bij Ter Apel. Het was de eerste hand-aangedreven kabelbaan van Nederland. Deze gratis te gebruiken kabelbaan over het Ruiten Aa Kanaal bracht wandelaars van het ene naar het andere bos in Ter Apel. Voor het ontwerp werd de vormgeving van de voormalige stoomtram Ol’ Graitje gebruikt als inspiratiebron. De gondel bood plaats aan twee personen en kon zowel vanuit de gondel als vanaf de beide oevers bedient worden.

Lang hebben wandelaars echter geen plezier kunnen hebben van de kabelbaan. Op 2 augustus heeft de gemeente de kabelbaan noodgedwongen moeten sluiten, nadat er door vandalen ernstige vernielingen waren aangericht. De gondelgeleiders van de landhoofden, die tegen het steigerwerk bevestigd waren, waren met grof geweld weggenomen. Daardoor botste de gondel met grof geweld tegen de steiger. De zijkant van de gondel raakte hierbij beschadigd en tussen de gondel en de reling is nu een vrije ruimte waardoor beknelling van handen en vingers kan optreden. Hierdoor kan de gemeente de veiligheid van de gebruikers niet meer garanderen.

De kabelbaan werd vastgemaakt aan de reling. Wandelaars worden door middel van borden erop geattendeerd dat de kabelbaan buiten gebruik is. Maar als het aan wethouder Bart Huizing ligt, is de kabelbaan met ingang van het toeristenseizoen weer in bedrijf. De kabelbaan wordt hersteld en er komt camerabewaking.

Voor het laatste is elektriciteit nodig. Hierover is de wethouder in gesprek met Enexis en de Provincie Groningen. Mogelijk kunnen de kosten gedekt worden uit het budget wat vorig jaar door de gemeente en de provincie voor het project is uitgetrokken.

De wethouder hoopt dat cameratoezicht vandalen voldoende afschrikt om niet weer de boel te vernielen. Mocht dit wel gebeuren, dan  zijn de daders in ieder geval op beeld vastgelegd en kan er tot vervolging worden overgegaan.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.