Lezing over bioscoopgeschiedenis in het Streek Historisch Centrum

Bij de foto: Bioscoop Lido In Oude Pekela was van 1955 tot 1970 in bedrijf. Collectie Jan Mooibroek.

STADSKANAAL – Op zondag 20 januari houdt Jan Mooibroek onder de titel ‘Eene Zeer Interessante Vertooning’ een lezing in het SHC over de bioscoopgeschiedenis. Aan de hand van een Powerpointpresentatie zal hij vertellen over de komst van de fotografie, de ontdekking van het bewegend beeld en hoe de bioscopen eerst op de kermis, daarna in zalen en later in echte bioscopen in de Veenkoloniën kwamen en soms ook bleven.

Bekende namen van bioscoopuitbaters als Hollemans en Abeln passeren de revue. Foto’s van vroeger en nu, bijzondere wetenswaardigheden en een aantal bekende films die velen zich vast nog wel herinneren, zullen deze middag aan bod komen. Onderwerpen uit het Polygoonjournaal ‘Het Neerlands Nieuws’ die in onze regio zijn gemaakt, maken de presentatie compleet.

Jan Mooibroek schreef het boek ‘Bewegende beelden, witte doeken’ over de bioscoopgeschiedenis in de regio en is fervent verzamelaar van alles wat met dit onderwerp te maken heeft. Hij was in zijn vrije tijd vele jaren actief als operateur in bioscoop De IJzeren Klap in Musselkanaal en later in Smoky te Stadskanaal.

De lezing begint om 14.30 uur. Reserveren voor de lezing kan tijdens kantooruren telefonisch op 0599-612649 of via info@streekhistorischcentrum.nl.

Bij de foto: Bioscoop Lido In Oude Pekela was van 1955 tot 1970 in bedrijf. Collectie Jan Mooibroek.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.