..

Doe mee met de Tuinvogeltelling

Foto: Jan Doornkamp

REGIO – Tijdens het weekeinde van vrijdag 25 t/m zondag 27 januari vindt de Nationale Tuinvogeltelling plaats.

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten ze hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen ze vogels beter helpen en beschermen.

Neem op één van deze dagen een half uurtje de tijd en tel de vogels in uw tuin. Ook leuk om met de (klein)kinderen te doen. Zo helpt u informatie verzamelen over de merel en alle andere vogels in uw buurt. En meer informatie, betekent beter kunnen beschermen.

Uw vogels tellen in 3 gemakkelijke stappen:

Tel op vrijdag 25, zaterdag 26 of zondag 27 januari 2019 een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon . Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee.

Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen van tevoren tellen op een moment dat hen schikt en vanaf vrijdag 25 januari hun telling doorgeven.

Noteer alle waarnemingen van een soort in uw tuin of op uw balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loopt u het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Dus: ziet u in uw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geeft u door: 5 koolmezen.*

Uw telling geeft u op vrijdag 25, zaterdag 26 of zondag 27 januari 2019 gemakkelijk door via de app Tuinvogels of via deze website. Op dat moment staat het telformulier voor u klaar. Het wijst zich vanzelf!

* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met uw smartphone en u kunt na uw half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels u zag.

Ingezonden door de Vogelbescherming

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.