Lichte aardbeving bij gasopslagcavernes Veendam

Foto: Jan Glazenburg

VEENDAM – Woensdag was er opnieuw een aardbeving in Veendam.

In één week vonden in de omgeving Veendam twee lichte aardbevingen plaats. Maandag was er om 12.12 uur een aardbeving op 3 kilometer diepte met een kracht van 1.3 op de schaal van Richter en woensdag om 03.44 uur met een kracht van 1.0.

Volgens de huidige data van het KNMI lag het epicentrum van de trilling met een kracht van 1.0 op de schaal van Richter op 1.000 meter diepte in of nabij- de steenzoutformatie bij de gasopslagcavernes van EnergyStock nabij Veendam.

EnergyStock heeft eerste inspecties uitgevoerd, die geen bijzonderheden hebben opgeleverd. Ook op de systemen van EnergyStock zijn geen onregelmatigheden waargenomen. Een trilling op deze schaal is normaal gesproken enkel waarneembaar met specialistische meetapparatuur en heeft geen gevolgen voor de integriteit van de aanwezige cavernes. In overleg met de SodM (Staatstoezicht op de Mijnen) onderzoekt Gasunie of de oorzaak van de trilling het gevolg kan zijn van de activiteiten ter plekke of dat deze een natuurlijke oorzaak heeft. (Bron: Gasunie)

Ook op 16 november beefde de aarde in Veendam. Toen was er om 06.16 uur een beving met de kracht van 1.2 op drie kilometer diepte.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.