Bibliotheek Veendam viert De Nationale Voorleesdagen

Foto: Jan Glazenburg

VEENDAM – Van 23 januari tot en met 2 februari organiseren de bibliotheken van Biblionet Groningen De Nationale Voorleesdagen in onze provincie. Tijdens dit jaarlijkse voorleesfeest bruist het in de bibliotheken van de activiteiten waarmee het voorlezen aan jonge kinderen wordt gestimuleerd. Ook in Bibliotheek Veendam staan verschillende activiteiten op het programma.

Actie in de hele provincie
Tijdens de Nationale Voorleesdagen maken alle bibliotheken van Biblionet Groningen een eigen prentenboek. Dit bijzondere prentenboek wordt in estafettevorm geschreven en getekend door kinderen die gedurende de Nationale Voorleesdagen de bibliotheek bezoeken. In Bibliotheek Veendam kunnen kinderen tijdens openingsuren ook meewerken aan dit prentenboek. In alle bibliotheken wordt bovendien één tekening geselecteerd waar Biblionet Groningen een digitaal prentenboek van gaat maken. De lancering van dit digitale prentenboek is op 1 februari.

Voorleesfestival
Tijdens De Nationale Voorleesdagen zijn er in de bibliotheken volop activiteiten. Bibliotheek Veendam organiseert op zaterdag 26 januari een Voorleesfestival in Cultuurcentrum vanBeresteyn. Tijdens het festival kunnen kinderen in de bibliotheek een speurtocht doen, een huis voor Harry bouwen of kunstenares Heleen Wilkens helpen bij het maken van een groot kunstwerk. Natuurlijk lezen we deze middag voor uit het Prentenboek van het Jaar.

Voorlezen aan peuters
Naast de activiteiten gaan bibliotheekmedewerkers tijdens de Voorleesdagen weer op pad met hun vertelkastjes. In de voorscholen en kinderdagverblijven van de gemeenten Pekela en Veendam lezen ze voor uit het Prentenboek van het Jaar. Van maandag 21 januari tot en met donderdag 31 januari worden er 34 peutergroepen bezocht. Ongeveer 500 kinderen worden voorgelezen uit ‘Een huis voor Harry’.

Prentenboek van het Jaar
Tijdens De Nationale Voorleesdagen staat het Prentenboek van het Jaar centraal. Dit jaar is dat Een huis voor Harry van Leo Timmers. Jeugdbibliothecarissen kozen dit boek uit het complete aanbod aan prentenboeken. Het Prentenboek van het Jaar 2019 gaat over Harry, een dikke kater met een klein hartje. Hij gaat liever niet naar buiten, want binnen is het veiliger. Tot Vera hem vraagt tikkertje te spelen. Dat wil hij wel. Maar hij raakt haar kwijt. Hij weet niet meer waar hij is. Hoe vindt hij de weg terug naar huis?

Voor meer informatie kijk op www.vanberesteyn.nl

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.