Zondag 27 januari staat Kokeleko op de planken in Ons Noabershoes in Veelerveen

VEELERVEEN – Streektaalmuzikant Bert Hadders bouwt samen met de Drents/Groningse gitarist Joost Dijkema aan een fictief Veenkoloniaal dorpje van liedjes in hun nieuwste muziekprogramma Kokeleko. Bij het programma hoort óók een nieuwe plaat, die deze maand wordt uitgebracht. Op zondagochtend 27 januari om 11:00 staat Kokeleko op de planken in Ons Noabershoes in Veelerveen.

De afgelopen jaren konden luisteraars van het RTV Noord radioprogramma De Centrale een zwengel geven aan het ‘Rad van Kokeleko’. Het prijzenassortiment bevatte geen geldprijzen, koelkasten of nieuwe magnetrons, maar iets van misschien wel veel grotere waarde: bij het onderwerp waar het rad stopte schreef streektaalmuzikant Bert Hadders (1962) een liedje.

In Kokeleko, een nieuw muzikaal programma, brengt Hadders samen met Joost Dijkema (1989), fenomenaal fingerpicker op gitaar en banjo, een selectie van de beste liedjes uit De Centrale ten gehore én bovendien enkele hits uit de tijd dat Hadders nog bij de Nozems zat.

De personages die de liedjes in Kokeleko bevolken vormen samen een fictief Veenkoloniaal dorpje. Daar, langs het kaarsrechte kanaal, woont een dominee die om regen bidt, een kluizenaar die drie keer de Duitse Lotto won en een bijstandsmoeder met een lege koelkast en een kapotte Lada. Op het kerkhofje ligt Okke Kluun, de laatste ter dood veroordeelde misdadiger uit Groningen, met naast hem Eltjo Siemens, slachtoffer van schermutselingen tussen stakers en de marechaussee. Historische en fictieve personages passeren in Kokeleko gebroederlijk de revue, zwevend tussen de muzieknoten van de meest doeltreffende muzikale vertaling van de Veenkolonies: volkse muziek met toetsen van folk, country en blues.

Met Kokeleko nemen Dijkema en Hadders het publiek mee naar dat fictieve dorpje in de Veenkolonies, naar de eindeloos uitstrekkende weilanden onder de grauwe hemel en langs het kanaal waar het begin noch het eind nog lang niet in zicht is. Begin januari komt bovendien de bijbehorende plaat uit, die wordt gepresenteerd tijdens de première in vanBeresteyn.

Op de website www.berthadders.nl staat de actuele speellijst van de tour.

Speeldata:
12 januari De Weyert, Rolde
18 januari Erf & Weide, Woudbloem
19 januari vanBeresteyn, Veendam
25 januari ’t Schienvat, Erica
26 januari, Podium Zuidhaege, Assen
27 januari, Ons Noaberhuus, Veelerveen
2 februari, VanSlag, Borger
8 maart, Kielzog theater, Hoogezand
14 maart, De Molenberg, Delfzijl
23 maart, ’t Keerpunt, Spijkerboor
19 april, De Klinker, Winschoten
26 april, Klein Paradiso, Echten
7 december, CC11, Valthermond

 

Ingezonden door Rosa Veldman

Foto’s: Judith van der Meulen

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.