“Blazer” ESD zorgt voor “zwarte sneeuw” in Farmsum

Foto: Politie Drenthe (archieffoto)

FARMSUM – Bij een stofexplosie bij ESD  zijn in delen van Farmsum en Delfzijl roetdeeltjes neergedaald.

Donderdagmiddag werden om kwart voor een diverse brandweerkorpsen gealarmeerd voor dienstverlening bij ESD aan de Kloosterlaan in Farmsum.

ESD produceert het slijpmiddel siliciumcarbide. Dit wordt onder anderen bij de productie van schuurpapier gebruikt. Het spul wordt gefabriceerd in smeltovens. Bij de productie ontstaan zwavelhoudende gassen. Als de folie van de ovens scheurt, worden stofwolken (blazers) tot vele tientallen meters uitgestoten. Dit gebeurt met enige regelmaat.

Deze keer lag een deel van Farmsum en Delfzijl bezaaid met zwarte rommel. Dit viel extra op doordat er sneeuw ligt.

De hulpdiensten schaalden donderdag op naar GRIP 1 om gezamenlijk de effecten van de “blazer” op de omgeving te onderzoeken. Verkenningseenheden, waaronder een politiehelikopter, werden ingezet om de verspreiding van deeltjes te inventariseren.

Veiligheidsregio Groningen geeft burgers het advies om de deeltjes nog niet op te ruimen en kinderen niet in de sneeuw te laten spelen op plaatsen waar de deeltjes worden aangetroffen. Op de website van de gemeente Delfzijl wordt nader toelichting gegeven. Of de roetdeeltjes gevaar opleveren voor de volksgezondheid is niet bekend.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.