..

Explosievenopruimingsdienst maakt vliegtuigbom onschadelijk

Foto: Catharina Glazenburg

LINGEN – Vannacht heeft de Duitse explosievenopruimingsdienst de gisteren aangetroffen vliegtuigbom onschadelijk gemaakt.

Bij bouwwerkzaamheden in de Alten Hafen in Lingen werd gistermiddag een vliegtuigbom (500 ponder) uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Om het onschadelijk maken van de blindganger veilig te laten verlopen moest een gebied met een straal van 1000 meter rond de vindplaats ontruimd worden. Hiertoe behoorde ook een deel van het centrum van Lingen. De mensen uit dat gebied werden ondergebracht in twee scholen.

De inwoners moesten om zes uur hun woningen hebben verlaten. Dit had nogal wat voeten in de aarde. Hulpbehoevende personen werden door hulpdiensten uit hun woningen gehaald. Ook waren er mensen die weigerden de woning te verlaten. Al met al duurde het tot bijna middernacht voordat iedereen geëvacueerd was.

De bom werd rond twaalf uur tot ontploffing gebracht. Omdat het ding op scherp stond kon het ontstekingsmechanisme niet verwijderd worden. Ook kon de bom niet vervoerd worden om hem op een andere plek tot ontploffing te brengen.

Nadat de klus was geklaard werden de wegblokkades opgeheven en mocht iedereen terug naar huis. Door de ontploffing zijn bij een zaak aan de Lindenstraße vensters gesprongen. De straat blijft gedurende de opruimingswerkzaamheden afgesloten.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.