..

Damclub Winschoten, ondanks verlies, nog in de race voor klassenbehoud

Foto: Catharina Glazenburg

WINSCHOTEN – In de tiende ronde van de Landelijke 10 tallen competitie leed Damclub Winschoten een ingecalculeerde 3 – 17 nederlaag tegen koploper Hijken DTC 2.

Mede debet aan de nederlaag zaterdag was het ontbreken van enkele vaste spelers in het Winschoter team. Daarentegen was Hijken DTC 2 op volle sterkte afgereisd naar Oost Groningen. Het gemiddelde ratingverschil van ruim 200 ratingpunten was namelijk voor het gehavende team niet te overbruggen. Desondanks streden de 10 spelers naar behoren en konden achtereenvolgens Ben Haan, Han Braakhuis en Demi Peters een puntendeling laten aantekenen.

De meeste lof komt echter toe aan de 13 jarige Demi Peters (nog geen ratingpunten) die na 4½ spelen een gelijkwaardige puntendeling bewerkstelligde tegen niet minder dan Jan Mente Drent (rating 1325 punten) Ook Han Braakhuis kwam met een ratingverschil van 400 punten tegen Jan Ekke de Vries tot een remise. De 1 – 1 prestatie van Ben Haan tegen Berend Plijter mocht er eveneens zijn. Doordat naaste concurrenten, Hijken DTC 3, Roden/Leek en De Vechtstreek Oosterveen uit Gramsbergen eveneens hun wedstrijden verloren is de situatie in de onderste regionen van de 1e klasse A onveranderd gebleven.

De elfde en laatste ronde op zaterdag 16 februari is cruciaal voor de eindstand. Winschoten reist dan af naar Roden/Leek. De nummer 12 degradeert namelijk rechtstreeks naar de 2e klasse en de nummer 10 en 11 mogen op 2 maart nog promotie/degradatie wedstrijden spelen tegen een team uit de 1e klasse of een nummer 2 uit de 2e klasse. De Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) heeft hier een ingenieus systeem voor ontwikkeld. De tientallen competitie van de KNDB bestaat overigens uit één ereklasse, twee hoofdklasse groepen, drie eerste klasse groepen en 4 tweede klasse groepen. Daarbij bestaan alle groepen uit 12 teams.

Uitslag 10e ronde 1e klasse A

MTB Hoogeveen 2 – BDV Borne 12 – 8
Dokkum – Harderwijk 5 – 15
Damcombinatie Fryslân 2 – Gramsbergen 13 – 7
Huizum Leeuwarden – Hijken DTC 3 15 – 5
Winschoten – Hijken DTC 2 3 – 17
Damkring Emmeloord – Roden/Leek 12 – 8

 

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.