Kloosterwiekers proeven speciaalbiertjes in Klooster Ter Apel

Foto: Gerda Boeijing

TER APEL – Vandaag kregen de prins en de vorst van de Carnavalsvereniging “De Kloosterwiekers” in Museum Klooster Ter Apel twee nieuwe speciaalbiertjes overhandigd.

De biertjes zijn speciaal gemaakt voor het Museum Klooster en zijn gebrouwen door de lokale bierbrouwerij “Brouwerij Westerwolde’, een familiebedrijf in het hart van Westerwolde.

Back en Brouwhuys
Klooster Ter Apel heeft een geschiedenis van bier brouwen die teruggaat tot 1465, het jaar waarin de kruisheren begonnen met de bouw van het Klooster. Tot 1619 werd het bier gebrouwen in het “back en brouwhuys” van het klooster, waar nu Hotel Boschhuis gevestigd is. Nakomelingen van de hop die de kloosterlingen destijds gebruikten zijn nog steeds te vinden in de bossen rondom het klooster. Vanaf 2018 wordt deze hop weer gekweekt op een akkerveldje op de kloosterenclave.

Westerwolder kloosterbier Zware monnik
Zware Monnik is een stevige geniet-bier van het type Barleywine (Gerstewijn); hoog in alcohol en vol van smaak, zoals het een Gerstewijn betaamt. Gebrouwen op ambachtelijke wijze met zacht Westerwolds water. Zorgvuldig geselecteerde hop en geroosterde mout. Zware Monnik is niet gepasteuriseerd of gefilterd en smaakt het best op een temperatuur van 8-10 °C. Ingrediënten: water, gerstemout, hop en gist. Inhoud – %: 33 cl – 11%.

Westerwolder kloosterbier De Prior
De prior is een stevige tripel met de smaak van hop, mout en kruiden. Alles in een mooie balans. Gebrouwen op ambachtelijke wijze met zacht Westerwolds water, zorgvuldig geselecteerde hop en twee soorten mout. De Prior is niet gepasteuriseerd of gefilterd en smaakt het best op een temperatuur van 10-12 °C. Ingrediënten: water, gerstemout, tarwemout, hop, koriander en gist. Inhoud – %: 33 cl – 8,5%.

De prins en de vorst van de Carnavalsvereniging “De Kloosterwiekers” lieten zich de biertjes zo te zien goed smaken.

Foto’s: Gerda Boeijing

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.