..

Rijksmuseum koopt foto van Boer Mellema

BELLINGWOLDE – Begin januari heeft het Rijksmuseum Amsterdam de foto van ‘Boer Mellema uit Beersterhoogen’, gemaakt door Dirk Kome, aangekocht.

Begin januari heeft het Rijksmuseum Amsterdam de foto van ‘Boer Mellema uit Beersterhoogen’, gemaakt door Dirk Kome, aangekocht. Daarnaast heeft hij de foto van ‘De laatste sluiswachter van Nieuwe Statenzijl’ aan het museum geschonken. Het portret van sluiswachter Moret is een tegenhanger van de foto’s die Tonnis Post tussen 28 februari 1907 en 22 september 1908 maakte van de bouw van de sluis en ook in de collectie van het Rijksmuseum zitten.

Dirk Kome is er ontzettend trots op dat, nadat eerder het Gemeentemuseum Den Haag beide speciale edities van het boek Fotografen van vooruitgang heeft aangekocht, het werk nu in de collectie van deze mooie musea zit.

De foto’s maken deel uit van de tentoonstelling “Fotografen van de vooruitgang”, die te zien is in Museum de Oude Wolden in Bellingwolde. Hedendaags fotograaf Dirk Kome deed research naar het werk van zijn Winschoter collega Tonnis Post, die 100 jaar geleden de verandering van het Oost-Groninger landschap volgde en bekend werd omdat hij de slechte, ongezonde woonomstandigheden op het platteland fotografeerde. Kome bezocht de plaatsen van die foto’s en legde ze opnieuw op beeld vast. Hij vond ook nazaten van de mensen die Post eerder portretteerde.

Vanwege de enthousiaste reacties kreeg de tentoonstelling kortgeleden een update. In een extra vitrine werden nieuwe oude foto’s toegevoegd. Ook een bijzondere tafeltje kreeg een plaats in de tentoonstelling. Hoewel van het atelier van Tonnis Post niet veel bewaard is gebleven lukte het Dirk Kome om dit meubel, dat gebruikt werd als decorstuk op vele portretfoto’s, terug te vinden.

Bijzondere aandacht verdient de ‘Indian Powerplus’ motorfiets, die sinds 13 januari in het museum geparkeerd staat. Tonnis Post reed op dit type door de provincie. De Indian is te zien tot het einde van de expositie, op 31 maart 2019. Trek aan die leren jas en kom kijken!

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.