..

Snert wordt Immaterieel Erfgoed

Foto: Bauhaus

GRONINGEN – Vrijdag wordt in Groningen voor de 25ste keer het Bauhaus WK Snertkoken georganiseerd. Tijdens deze jubileum-editie op het Groningse Alfa College zal de bijschrijving plaatsvinden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. De organisator van het WK, de Stichting Oud Hollandse Gerechten, heeft daar jaren voor gestreden. Snertkokers uit het hele land gaan voor de hoofdprijs: de zilveren opscheplepel; de ‘snertslaif’.

Zelf getrokken bouillon
De winnares van vorig jaar, Ineke Hoeksema, scoorde met een vrij traditioneel recept van prei, ui, wortel, knol-en bladselderij, spek, verse worst, hamschijven en …zelf getrokken bouillon. “Maar als je erwten niet goed gaar zijn, kan het toch gewoon mis gaan”.

Max van den Berg en Snertboek
Tegen het middaguur vindt de officiële ondertekening plaats, waarmee snert tot Immaterieel Erfgoed verheven wordt. Een van de ondertekenaars is Max van den Berg, oud-commissaris van de Koning in Groningen. Het jubileumjaar wordt daarnaast gevierd met de uitgave van een Snertboek met veel recepten. Voor meer informatie: www.oudhollandschegerechten.nl

Datum: Vrijdag 15 februari a.s.Locatie: Alfa College, locatie Kluiverboom 3, 9732 KZ Groningen

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.