..

Roege Wilt liet zich niet zien tijdens het ommetje rond de Roege Baarg

Foto: Ooldrik Modderman

ONSTWEDDE – Gistermorgen maakten 52 wandelaars met wandelcoaches Eltjo Glazenburg en Els Eckhardt een wandeling door het landschapspark in Onstwedde en langs de beek Mussel Aa naar de Roege Baarg. Ze wandelden langs een perceel van een akkerbouwer die meedoet aan het project: “Rogge groet, Westerwolde bloeit” en gingen op zoek naar holbewoner Roege Wilt. Ooldrik Modderman maakte hiervan een (foto)verslag.

List en bedrog, dood en verderf. De mythologische minkukel Roege Wilt strooide er kwistig mee in zijn leefgebied rond de Roege Baarg, in Ter Wupping en Smeerling. Buurtbewoners, geestelijken en gezagsdragers, ze waren voor Roege Wilt allemaal gelijk: slachtoffers van zijn misdadendrang. Dit is opgetekend door in 1860 in Onstwedde geboren onderwijzer Ammo Henderikus Smith.

Wessinghuizen:
Van oudsher is Wessinghuizen (net als Veele en Höfte) een esgehucht. Het ligt midden in wat vroeger in de middeleeuwen Centraal Westerwolde was, de driehoek Wedde, Vlagtwedde en Onstwedde. Het is het gebied, dat na prehistorie (late ijzertijd), in de voorchristelijke tijd het eerste door nomaden weer bewoond was. Spoedig kristalliseerde de bewoning de bewoning zich uit in dorpen, het eerste op grotere schaal in Wedde, Onstwedde en Vlagtwedde, later ook in de kleinere buurtschappen.
Wessinghuizen is – als buurtschap – naar alle waarschijnlijkheid ca. 1000 tot 1250 jaar oud en heette honderden jaren geleden Wersinghusen, mogelijk benoemd naar zijn eerste bewoners de familie Wersing. Wersing- stamt wellicht van de mannelijke voornaam Wesse of Wisse. Er wordt ook een Friese invloed gezien in het element “Wetse”, een persoonsnaam. Als dit klopt, dan zou Wersing – een verbastering van Wetsing – geweest kunnen zijn. Andere theorieën leiden de naam af van het woord ‘westen’ en gaan terug naar een variant ‘Westenhusen’.

En ja helaas bij de wandeling niet tegengekomen de holbewoner Roege Wilt.
Wil je de Roege Wilt tegenkomen moet je gaan wandelen met een tocht eind augustus vanuit Gasterij natuurlijk Smeerling.

Verder te zien op de foto’s: Wessinghuizen: Iemenhof Vogelsanck en Koningsgraf.

Verslag-foto’s: Ooldrik Modderman

Klik HIER voor meer foto’s

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.