Beeld De Scheuvelloper in Scheemda van zijn sokkel gerukt

Foto: Marten Grupstra

SCHEEMDA – Voor de tweede keer is het beeld De Scheuvelloper gestolen.

Begin 1987 werd Phil Verdult gevraagd een beeld te ontwerpen als ode aan de Oldambtrit, de schaatsklassieker over 100 kilometer natuurijs die in 1996 voor het laatst werd verreden. Hij noemde het 75 centimeter hoog beeld van een toerrijder: De Scheuvelloper. Voor de wedstrijdrijders kwam er een plaquette met daarop de data dat de Oldambtrit werd verreden en de namen van de winnaars.

Onder grote publieke belangstelling werden vlakbij de startplaats van de Oldambtrit het beeld en de plaquette op 23 mei 1987 door de toenmalige Commissaris van de Koningin: Henk Vonhoff en de burgemeester van Scheemda Aalje Post onthuld.

In de nacht van 7 op 9 december 2008 is het beeld van zijn sokkel gerukt. Het is niet teruggevonden. Ondanks dat de originele mal bewaard was, werd een andere beeldhouwer gevraagd een nieuw ontwerp te maken.(bron: Phil Verdult)

Eind 2009 kwam er een nieuw bronzen beeld, gemaakt in opdracht van de toenmalige  gemeente Scheemda, door Marten Grupstra, thans wonende in Blijham. Het moest een ander soort beeld worden. Daarom heeft Grupstra een beeld gemaakt van een wedstrijdschaatser in een strak pak. Ook deze 1.40 m hoge Scheuvelloper herinnert aan de Oost-Groninger tocht der tochten die sinds 1954 zeventien keer is verreden. “Een scheuvelloper zoals een scheuvelloper hoort te zijn. Een sporter in actie, de blik naar voren”, aldus Grupstra. Het beeld werd toen o.a. door burgemeester Truida Jonkman onthuld.

Maar wederom zijn er mensen die niet van andermans spullen kunnen afblijven. Ook dit beeld werd met geweld van zijn sokkel gerukt en verdween in de nacht. Wanneer dit precies is gebeurd is niet geheel duidelijk. Omwonenden zeggen dat De Scheuvelloper er al sinds september/oktober niet meer staat. Niemand heeft gemerkt dat het beeld is weggehaald.

Grupstra werd gisteren van de diefstal in kennis gesteld en is meteen naar Scheemda gereden. Alles wat daar bij de Diepswal nog rest is een lege sokkel.

Een nieuw beeld maken kost veel geld. De mal is er gelukkig nog wel. Misschien is een crowd-funding actie een idee om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen?

Update
De gemeente Oldambt gaat kijken of er een budget is voor een nieuw beeld. Ze hebben Marten Grupstra excuses aangeboden voor het feit dat hij niet in kennis is gesteld van de diefstal van het beeld, wat waarschijnlijk al in augustus 2018 is gebeurd.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.