Jachtvereniging Soestdijk organiseert Slipjacht in de omgeving van Buinen

Foto: Andries Schoo

BUINEN – Vandaag werd door jachtvereniging Soestdijk in de omgeving van Buinen de jaarlijkse Slipjacht georganiseerd.

Vandaag was de omgeving van Buinen, Ees, Borger, Westdorp en Eesergroen het toneel van de traditionele slipjacht. De ruiters in rode, groene en zwarte jassen, de paarden en natuurlijk de meute honden verzamelden zich om één uur bij manege les Chevaux in Buinen, waar vandaan de jacht om twee uur startte.

De sliptrekkers ( Ingrid Oving is na zeven jaar nog rennend de sliptrekker, samen Jos Arends) waren toen al onderweg om voor het gezelschap een uitdagend geurspoor te trekken. Zij renden met vossenurine doordrenkte repen stof, bevestigd aan een touw door de landerijen en bossen in bovengenoemde omgeving. De met een enorme reukvermogen uitgeruste Kerry Beagles speurden het reukspoor op en volgden deze. De ruiters en amazones van jachtvereniging Soestdijk volgden op hun beurt de meute jankende honden. Zij moesten daarbij akkers, sloten en andere natuurlijke hindernissen trotseren.

De jacht bestond uit vier verschillende etappes, de zogenaamde runs. Tussen deze runs werd stapvoets gereden om de paarden en honden weer wat op adem te laten komen. Na de tweede run had het gezelschap een pauze, de Sherry stop. Locatie was dit jaar weer bij de familie Visscher te Westdorp.

De meute honden gevolgd door imposante paarden bood een spectaculair aanzicht. Op verschillende locaties kon men de groep over de akkers zien galopperen of stapvoets langs zien rijden. Er was de mogelijkheid aan te sluiten bij een stoet volgauto’s die de hele jacht volgde. De jacht eindigde bij manege Les Chevaux, waar de honden hun beloning kregen.

Het was weer een spektakel ondanks de regen en zelfs gedonder op de Hondsrug.

Tekst en foto’s ingezonden door Andries Schoo

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.