Teams staan te dringen voor Healthy Ageing Tour 2019

Foto: Catharina Glazenburg

GRONINGEN – De Healthy Ageing Tour voor elite-vrouwen en junior-vrouwen mag zich ook dit jaar in een grote belangstelling verheugen.

De Healthy Ageing Tour voor elite-vrouwen vindt dit jaar van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april plaats. De wedstrijd voor junior-vrouwen duurt van 12 tot en met 14 april. De afgelopen edities wisten rensters als Europees kampioene tijdrijden Ellen van Dijk, baanwereldkampioene Kirsten Wild, wereldkampioene tijdrijden Annemiek van Vleuten, Nederlands kampioene Chantal Blaak plus olympisch én wereldkampioene op de weg Anna van der Breggen hun stempel op de wedstrijd te drukken. De vorige editie werd gewonnen door Amy Pieters.

Bij de elite-vrouwen staan met Boels-Dolmans (met wereldkampioene Anna van der Breggen), Trek-Segafredo (oud-winnares Ellen van Dijk), Canyon-Sram en WNT-Rotor vier absolute topteams aan de start. In totaal zijn acht UCI-vrouwenteams en vier nationale ploegen voorzien in een veld van maar liefst 23 ploegen. Bij de junior-vrouwen is het absolute maximum bereikt met 37 ploegen. Deze teams zijn kleiner dan de vrouwenteams. Het doet de organisatie van de UCI-etappekoersen goed dat ploegen in de rij staan om deel te mogen nemen aan deze editie.

Naast Boels-Dolmans, Trek-Segafredo, WNT-Rotor en Canyon-Sram zijn ook de UCI-teams Team Virtu Cycling, Parkhotel Valkenburg, Hitec-Birk en Biehler Pro Cycling present in de wedstrijd voor elite-vrouwen. De nationale ploegen van Nederland, Noorwegen, Duitsland en Groot-Brittannië zorgen voor een nog steviger buitenlands aandeel. Maar ook de clubploegen zijn goed vertegenwoordigd met Restore, Jan van Arckel, NWV Groningen-Uplus, Team Drenthe, SWABO, Rogelli-Cyproc-APB, Team Loving Potatoes, Merida-Adelaar, Liv AWOL, Equano-Wase en WV Westland Wil vooruit. Koersdirecteur Thijs Rondhuis merkt dat de wedstrijd nadrukkelijk in een behoefte voorziet. “Een etappekoers in deze fase van het seizoen wordt gewaardeerd door de rensters die nog extra kilometers willen maken richting de Ardennenklassiekers of met het oog op andere doelen in de nabije toekomst. Met ritten tegen de klok en korte, maar selectieve etappes voorzien we in deze behoefte. En bovendien hebben we qua dag- en eindwinnaressen ondertussen een erelijst waar rensters graag tussen willen komen staan” zegt hij verwijzend naar successen van onder andere Anna van der Breggen, Ellen van Dijk, Kirsten Wild, Lisa Brennauer en Amy Pieters.

Bij de junior-vrouwen moest koersdirecteur Eyelien Bekkering-De Ruiter nadrukkelijk op de rem gaan staan. “De animo vanuit binnen- en buitenland was zo groot, dat we helaas de afgelopen weken vaak nee hebben kunnen verkopen. Het deelnemersveld van 2019 is het absolute maximum aan meerijdende junior-vrouwen, we moeten immers ook de veiligheid in het oog houden. We mogen onszelf de sterkst bezette wedstrijd voor junior-vrouwen in de wereld noemen.” Maar liefst vijftien nationale ploegen geven acte de presence in Noord-Nederland. Het zijn de selecties van Denemarken, Frankrijk, Litouwen, Noorwegen, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Zweden, Duitsland, België, Slowakije, Oezbekistan, Polen, Frank en nog een ander team van British Cycling. Zij nemen het op tegen Nederlandse club- en districtsploegen en vele buitenlandse clubteams. Het gaat om Van Assche-Van den Hauwe, Doltcini-Van Eyck, LIv-Awol, Caf Turnkey, Team Mangertseder, Avia-Multum, Racescene Female Development Academy, Cyclingteam Glabbeek, Team Thüringen, Storey Racing Team, Cannibal Team Lithuania, WV Schijndel, Wielerzone/Willebrord WV, Restore, Team APB, Team Drenthe, SWABO, Team Noord-Holland, District Zuid-West Nederland, District Oost en Westland Wil Vooruit.

Musselkanaal

Ook in 2019 doet de Healthy Ageing Tour de gemeente Stadskanaal aan. Deze gerenommeerde wielerwedstrijd voor vrouwen brengt al vele jaren de top van het vrouwenpeloton naar Noord Nederland. Niet alleen hopen hoofdsponsor Rabobank en naamgever Healthy Ageing dat de fietsende vrouwen meer beweging promoten, door een op maat gemaakt randprogramma wordt jong en oud ook daadwerkelijk gemotiveerd om een actieve levensstijl na te streven.

Op vrijdag 12 april is een omloop voorzien met start en finish in Musselkanaal. Voor de junior-vrouwen is het de openingsetappe van hun internationale etappekoers, voor de elite-vrouwen is het de derde rit in hun UCI-rittenkoers.

De junior-vrouwen rijden in totaal 83 kilometer, de elite-vrouwen krijgen 123 kilometer voor de wielen. De organisatie van de Healthy Ageing Tour is blij met de samenwerking met de gemeente Stadskanaal, zo vertelt koersdirecteur Thijs Rondhuis. “Voor ons is Stadskanaal een vertrouwd ankerpunt in onze ronde, uiteraard verheugen we ons over dit trouwe partnerschap. De geplande omloop kan bij voldoende wind selectief zijn en biedt kansen voor aanvallers. Maar een massasprint met enkele van de snelste vrouwen van het peloton is ook een optie. De rit heeft alles om zowel het vrouwenwielrennen als de fraaie regio te promoten.”

Midwolda

De Healthy Ageing Tour eindigt dit jaar met een etappe rond het Oldambtmeer op zondag 14 april. Deze slotrit voor de wereldtop bij de vrouwen krijgt een start en finish aan de Hoofdweg in Midwolda.

De junioren bijten het spits af op de slotdag. Om 10.00 uur krijgen zij vijf ronden van zestien kilometer voor te wielen, de derde rit van hun wedstrijd. Omstreeks 12.00 uur wordt de winnares na tachtig kilometer weer terug in Midwolda verwacht. Om 13.00 uur is het de beurt aan de vrouwen, die in deze zesde etappe van de Healthy Ageing Tour nog 144 kilometer voorgeschoteld krijgen. In negen ronden van zestien kilometer kan het klassement nog een laatste keer opgeschud worden. Rond 16.50 uur wordt dan duidelijk wie de dag- en de eindwinnares van de internationale vrouwenetappekoers zijn geworden.

Live radio & muziek
Tussen de vele doorkomsten van het peloton is er ook genoeg ander vertier in Midwolda. Simone FM verzorgt vanuit het centrum live hun radio-uitzendingen. Op het podium in Midwolda zijn optredens van live artiesten. Wie dat exact zijn, wordt later bekend gemaakt.

De beslissing van de Healthy Ageing Tour valt bij ons!

Erich Wünker, wethouder gemeente Oldambt
Wethouder Erich Wünker kijkt nu al uit naar 14 april: “Gemeente Oldambt is een vaste waarde in de Healthy Ageing Tour. We zijn blij dat we dit jaar de grote finale in Midwolda mogen ontvangen. Omdat de beslissing bij ons valt én omdat het op de zondagmiddag is, kunnen de inwoners optimaal van het evenement genieten. Ik ben benieuwd welke artiesten de organisatie gaat vastleggen voor de middagoptredens in het centrum van Midwolda.”

Organisator Thijs Rondhuis denkt dat de slotrit nog van betekenis kan zijn: “Het is zeker een omgeving waar de sterke teams en rensters nog een keer de trukendoos open kunnen trekken om de eindzege naar zich toe te trekken. Vooral als het waait kan dit het veld wel eens goed uit elkaar slaan. Door de opzet van de ronde staat de wind altijd wel een keer gunstig voor waaiervorming. Ik verwacht dan ook sterke rit- en eindwinnaressen te kunnen huldigen in Midwolda.”

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.