Snikke Dieverdoatsie ondergaat een grondige renovatie

Foto: Jans Velthuis

MUSSELKANAAL – Dankzij een royale gift kan de snikke Dieverdoatsie een grondige opknapbeurt ondergaan.

Door een groep enthousiaste vrijwilligers werd het Veenkoloniaal binnenvaartschip de Jatrie, wat sinds 2008 eigendom is van het Streekhistorisch Centrum, gerestaureerd. Het project werd op 17 juni van het vorig jaar feestelijk afgesloten.

Voor de vrijwilligers ligt al weer een nieuw project klaar, namelijk het opknappen van de Snikke Dieverdoatsie. Het bijna dertig jaar oude schip is eigendom van Stichting Snikkevaart en werd de laatste jaren ingezet bij toeristische activiteiten. De trekschuit is een replica. Het schip is in 1989 als werkobject van de gemeente Stadskanaal, het arbeidsbureau en de stichting Welstad door een groep langdurig werklozen, onder vakkundige leiding, nagebouwd. Het bestaat voor het grootste gedeelte uit staal en voor de rest van iroko hout.

Voorzitter van Stichting Snikkevaart: Jaap Duit vroeg bij diverse instanties en fondsen om een bijdrage in de kosten. Dit niet zonder succes, maar nu met een gift van een anonieme stichting is het mogelijk het schip grondig op te knappen, zodat het straks weer dienst kan doen als rondvaartboot. Of de Dieverdoatsie dit jaar wel weer mee kan varen tijdens de Snikkeweek, welke wordt gehouden van 28 mei tot en met 2 juni, is nog niet bekend.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.