Tentoonstelling over Laurence Dufour in bibliotheek Winschoten

Foto ingezonden door Jolanda Robben

WINSCHOTEN, REGIO – De bibliotheken vieren De Boekenweek met sterke vrouwen. In Winschoten wordt een tentoonstelling ingericht over Laurence Dufour, de eerste vrouwelijke dominee in Winschoten.

Boekenliefhebbers opgelet! Van zaterdag 23 tot en met zondag 31 maart is het weer tijd voor de Boekenweek. Dit jaar is het thema De moeder de vrouw. In de Groningse Bibliotheken staan bijzondere, sterke en inspirerende vrouwen van vroeger en nu centraal. Benieuwd wie? Kom langs bij een vestiging in de buurt om meer te weten te komen over deze lokale bekendheid.

Activiteiten
Vrijwel alle Groningse bibliotheken vieren de Boekenweek. In de bibliotheken is tijdens de Boekenweek een speciale plek ingericht met een kleine tentoonstelling over een bijzondere vrouw uit de regio. De kleine tentoonstelling is gerealiseerd i.s.m. De Verhalen van Groningen. Daarnaast is er een aanvullende podcast te beluisteren over een (andere) lokale heldin.

In Bibliotheek Winschoten staat Laurence Dufour centraal in de kleine tentoonstelling. De podcast in deze bibliotheek gaat ook over Laurence Dufour
Ze is niet voor een kleintje vervaard. Als Laurence Caroline Dufour in 1937 haar intrede doet als domina bij de evangelisch lutherse gemeente in Winschoten haalt ze flink uit naar de kerkgangers: genoeg is genoeg. Het is nu afgelopen met de onderlinge ruzies. De eerste vrouwelijke dominee in het Oldambt beslecht in Winschoten een broederstrijd.

Naast een podcast en een kleine tentoonstelling is er een speciale tafel ingericht vol titels rondom het thema De moeder de vrouw.

Winactie
Biblionet Groningen organiseert een leuke winactie rondom de Boekenweek. Laat weten wie jij een sterke, inspirerende en bijzondere vrouw vindt en maak kans op een gevulde goodiebag. Meedoen kan zowel online als in de bibliotheek. In elke bibliotheek kun je meedoen door een kaartje in te leveren waarop je vertelt wie jij een sterke vrouw vindt en waarom. Op Facebook en Instagram kan dit ook door een bericht te plaatsen onder de hashtag #biblionetgroningen.

De moeder de vrouw
Het thema van deze Boekenweek is ontleend aan een gedicht van Martinus Nijhoff, ‘De moeder de vrouw’. Jan Siebelink schrijft het Boekenweekgeschenk en Murat Isik is verantwoordelijk voor het Boekenweekessay. Het geschenk en het essay zijn te verkrijgen in de boekhandel. Omdat er bij de bekendmaking van het thema ophef ontstond, verspreidt de CPNB daarnaast als cadeautje ook een Boekenweekgedicht. Welke vrouw het Boekenweekgedicht heeft geschreven, is nog even een verrassing. Het gedicht wordt in beperkte oplage verspreid via de bibliotheken.

Meer informatie
Meer informatie over de Boekenweek en over de activiteiten in de Groningse bibliotheken is te vinden op www.biblionetgroningen.nl/boekenweek

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.