Gemeenten Pekela en Veendam gaan stemmen centraal tellen

Foto: Catharina Glazenburg

OUDE PEKELA, VEENDAM – In MFC De Binding in Oude Pekela en Cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam worden de de stemmen voor de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen centraal geteld.

Het tellen van de stemmen bij de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen gaat deze verkiezingen anders dan voorheen. De gemeenten Pekela en Veendam doen mee aan het experiment centraal tellen. Het centraal tellen van de stemmen is op donderdag 21 maart 2019 in MFC De Binding in Oude Pekela en in Cultuurcentrum vanBeresteyn in Veendam.

Wat is centraal tellen?

Het experiment houdt in dat op de verkiezingsavond alleen op het stembureau wordt geteld hoeveel stemmen elke partij heeft gehaald. Hierdoor kan er sneller een voorlopige uitslag worden gegeven. Een dag later wordt op een centrale locatie opnieuw geteld door nieuwe tellers. Dan wordt ook gekeken hoeveel stemmen er op afzonderlijke kandidaten zijn uitgebracht (voorkeursstemmen). Burgemeester Jaap Kuin: “Ik vind het niet meer van deze tijd om handmatig te tellen. Echter is een andere manier op dit moment niet mogelijk. Door het centraal tellen van de stemmen worden de stembureauleden ontlast.”

Openbaar

Het centraal tellen is openbaar. Iedereen is van harte welkom een kijkje te komen nemen bij het centraal tellen. Het centraal tellen start op donderdag 21 maart 2019 om 9.00 uur.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.