Aandacht voor bijzonder lichtproject tijdens Open Dag Blanckenbörg

Foto: Geert Smit

BLIJHAM – Tijdens de open dag van zorginstelling Blanckenbörg, aanstaande zaterdag, zal er aandacht worden besteed aan een bijzonder lichtproject dat vorig jaar in Blanckenbörg is uitgevoerd.

Ondernemer Edwin Ekamper van MTE-Lighting installeerde in twee gezamenlijke ruimtes speciaal licht dat het bioritme van bewoners en medewerkers beïnvloedt.  De ervaringen met dit zogenoemde ‘ HCL-licht’ zijn onlangs geëvalueerd en de algehele conclusie is, dat het licht een belangrijke bijdrage levert aan het leef- en werkplezier binnen het tehuis.

Het licht volgt in intensiteit het natuurlijke daglicht in zomer- en wintertijd, met behulp van software die volledig is ingesteld op het gebruik en de gebruikers van de ruimtes. Het instellen van de verlichting gebeurde in nauw overleg met de arts, psychologe en de verpleegkundigen van Blanckenbörg. De zorgverleners monitorden gedurende enkele maanden de effecten van het licht op bewoners en personeel.

Het project werd opgezet als een proeftuin waarbij de betrokken partijen relevante kennis konden opdoen over installatie, gebruik en doorontwikkeling. Voor de uitvoering ontving de ondernemer een subsidie vanuit het Leaderfonds. Zowel van zorginstellingen als zorgverleners is er veel interesse in het project en de resultaten. Edwin Ekamper is aankomende zaterdag vanaf 11 uur aanwezig om een demonstratie te geven, het project toe te lichten en vragen van bezoekers te beantwoorden.

Blanckenbörg houdt de open dag om mensen op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met het wonen en werken in de zorginstelling. De open dag wordt tussen 10.00 uur tot 16.00 uur gehouden. De Blanckenbörg is aan de Eikenlaan 34 in Blijham.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.