Inrichting Ruiten Aa officieel gestart

Foto: Jans Velthuis

SELLINGEN – Onder grote belangstelling is vanmorgen in De Noordmee te Sellingen het startsein gegeven voor de inrichting  van de Ruiten Aa.

De Ruiten Aa krijgt zijn oude kronkelende loop terug. Vaste stuwen worden vervangen door bodemvallen zodat vissen een vrije doorgang krijgen. In het stroomgebied wordt de waterhuishouding verbeterd. Er worden maatregelen genomen om het water in het dal van de Ruiten Aa langer vasthouden, zodat het in natte periodes langer duurt voordat het water afstroomt naar de Dollard.

De natuur krijgt kansen om te ontwikkelen. Tegelijkertijd komen er wandel- en fietspaden en zijn er voor de landbouw in het omliggende gebied ook mogelijkheden.

Dit Natuurnetwerk Westerwolde is het resultaat van constructief samenwerken door Provincie Groningen, Waterschap Hunze en Aa’s, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en gemeente Westerwolde.

Voor dit laatste traject voert aannemingsbedrijf Oosterhuis het werk uit, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV begeleidt de uitvoering en het projectmanagement is in handen van Prolander. Het project Renneborg-Ter Walslage wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Europese Unie en het Waddenfonds.

Begin februari startte aannemer Oosterhuis met de voorbereidende werkzaamheden in het gebied Renneborg-Ter Walslage.  Deze  werkzaamheden bestonden uit het snoeien en zagen van struiken en bomen langs de Ruiten Aa. Vandaag was de feestelijke start bij de Noordmee in Sellingen. Naar verwachting zijn de werkzaamheden voorjaar 2020 afgerond.

Meer informatie ziet u op ruitenaa.nl

Foto’s: Jans Velthuis

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.