Toneelgroep Rondom ’t Vloat speelt voor een volle Kiepe in Nieuwe Pekela

NIEUWE PEKELA – Het was weer een gezellige boel in de Kiepe in Nieuwe Pekela, tijdens de klucht, zit ’n koekoek in ’t nust, dat op de planken werd gezet door toneelgroep Rondom ’t Vloat. Deze toneelgroep is nog een overblijfsel van de Dr D bosschool aan de Zuidwending, en bestaat al zeker meer als 70 jaar.

Zo tegen de klok van half zes kwamen de eerste gasten al binnen om maar vooral vooraan te zitten on zodoende niets te hoeven missen, en om kwart over zeven was de zaal afgeladen vol en moesten er stoelen bijgezet worden om aan iedereen plaats te bieden. Om kwart voor acht, toen iedereen zijn koffie had gehad en reeds bezig waren met de eerste versnaperingen, werd iedereen welkom geheten door Meindert Koning.

Om acht uur begon het toneelstuk, dat gebracht werd in het Gronings dialect. Het stuk viel vanaf het begin in goede aarde en de ene lachsalvo na de andere volgde elkaar op. Het stuk speelt zich af in een nogal wat rommelige huiskamer, die nodig aan verbouwing toe is. Hans (Dolf Stuiver) en zijn vrouw Lenie (Andrea Kok), zijn niet zo handig in het klussen, en ondanks dat de buurman Gerrit (Berend Koopman) en zijn vrouw Lies (Natasja Grave) hen hierbij wel behulpzaam willen zijn, loopt het geheel compleet uit de hand.

Tot grote ergernis van Hans krijgt zijn dochter Trix ( Joyce van Dellen) ook nog verkering met de zoon van de directeur, Fons (Rudi Grave) . Hans moet de woning netjes hebben omdat de directeur en zijn collega’s op bezoek komen. Alles loopt tegen en zoals het in het echte leven ook gaat, het ene na het ander ding gaat stuk. Van wc bril tot stortbak. Wat het ene na het andere hilarisch tafereel met zich mee brengt. Tot slot moet er dan maar de hulp ingeroepen worden van de vader van Lenie. Hier is Hans echter niet zo blij mee. Hij kan ook niet zo goed met zijn schoonpa door een deur.

Maar nood leert bidden en opa wordt opgetrommeld uit het bejaardenhuis. Hij heeft hier echter een vrouwtje Klaartje Roggeaar (Coby Koning) ontmoet, die hij dan ook mee neemt om de klus te klaren. Dit pakt echter heel anders uit dan de familie verwacht. Opa neemt zijn heel arsenaal aan dieren mee. Van kippen tot geiten en van katten tot konijnen, die om de haverklap uitbreken. De hele buurt is dan de beesten
aan het vangen . En tot overmaat van ramp, komen de vlooieneten uit en komt iedereen om van de jeuk. Ook wordt Opa in het ootje genomen door zijn kleindochter en haar vriend, waarbij Opa halsbrekende toeren moet uithalen om te laten zien dat hij met een bootreis naar de ijszee mee kan om te vissen.

Hans staat het water inmiddels tot aan de lippen en het gedrag van Klaartje begint hem ook aardig de strot uit te hangen. Maar opa houdt meer van vissen dan van werken. Ook met hulp van Janus de Beer lukt het niet om alles in goede banen te krijgen. Lies scheurt het verkeerde behang, Janus meet verkeerd en alles loopt in het honderd. Tot overmaat van ramp, komt de zoon van de directeur vast te zitten op de gerepareerde wc bril, wordt Gerrit Obermeister en gedwongen om in zijn ondergoed het huis te verlaten, gaat opa samen met Lies het huis versieren met slingers en ballonnen. Geeft hij een feestje en springen bij Hans de stoppen door.

Of het allemaal goed komt en of opa de koekoek in het nest is, dat weten de mensen die afgelopen zaterdag zijn geweest. Maar als jullie dit willen weten! Zaterdag 23 maart is er nog een uitvoering.

Na afloop was er dan ook een oorverdovend applaus wat de spelers ten dele viel. Ook Moise stuiver en Frits Zuurman , die al meer als 50 jaar verbonden zijn aan deze groep, droegen hun steentje bij aan het slagen van deze avond. Het bleef nog lang onrustig in de Kiepe en ver na middernacht keerden de laatste bezoekers voldaan huiswaarts. Al met al een geweldige klucht op de planken gezet door een stel spelers die dit presteren na slechts 8 keer te hebben gerepeteerd. Het stuk liep dan ook als een geoliede machine.

Meindert Koning

Foto’s Gerard Dekens

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.