OBS Houwingaham en CBS De Vossenburcht eindigden in subtop Halve Finale NK schooldammen

Foto: Geert Lubberink

WINSCHOTEN – OBS Houwingaham uit Bad Nieuweschans en CBS De Vossenburcht uit Winschoten eindigden in subtop Halve Finale NK schooldammen.

Zaterdag 13 april stonden in Nederland de halve finales om het NK voor schooldamteams in de categorie basisscholen in de planning. Bij de welpen, groep 4 t/m 6, werden de 6 groepen van 10 teams afgewerkt in: Rinsumageest, Gramsbergen, Enschede, Heerlen, Nieuwerbrug en Hoogblokland. De pupillen, groep 7/8, werden de 6 groepen van 16 teams afgewerkt in: Rinsumageest, Laren (GLD), Huissen, Wageningen, Dongen en Amstelveen. De pupillen werkten 8 ronden “Zwitsers systeem” af met een speeltempo van “Fischer 10 + 10”.

De welpen daarentegen werkten een zogenaamd “rondtoernooi” af, echter zonder de klok. Oost Groningen nam met twee teams deel aan deze halve finales, namelijk CBS De Vossenburcht uit Winschoten en OBS Houwingaham uit Bad Nieuweschans. Beide teams eindigden in de subtop. CBS De Vossenburcht uit Winschoten reisde hiervoor af naar het Overijsselse Gramsbergen, waar een keurige 7e plaats in de eindrangschikking werd behaald. Het team van De Vossenburcht werd gevormd  door: Susan, Pepijn, Mathijs en Boudewijn. OBS Houwingaham, met de Provinciaal Groningse damtitel in de achterzak, ondernam de reis naar het Friese Rinsumageest. Het team dat bestond uit: Dana van Schaagen, Dylarius Stoter, Janick Lanting, Harm-Jan Medema en Justin v/d Herik, kwam met teamleider Lienke Naarding tot een verdienstelijke 6e plaats. Hiermede eindigde dit seizoen het schooldammen, voor beide scholen, in teamverband. Overigens, de teams bestonden uit viertallen.

Janick en Dana naar NK individueel

Janick Lanting en Dana van Schaagen hadden nog wel een persoonlijk succesje. De KNDB had namelijk voor de schoolteams die buiten de prijzen vielen een verrassing in petto.  Spelers die individueel 11 punten of meer hadden gescoord mogen naar het persoonlijk NK op zaterdag 29 juni in Apeldoorn. Dana van Schaagen kwam in 8 partijen tot 11 punten en Janick Lanting tot 12 punten.   

2500 viertallen

In geheel Nederland zijn begin van dit schooljaar grofweg zo’n 2500 viertallen in hun school begonnen met schooldammen. Via plaatselijke-, district- en provinciale kampioenschappen was zaterdag 13 april de halve finale van Nederland. Uit alle groepen, in zowel de welpen als de pupillen categorie, plaatsten de nummers 1 t/m 3 zich voor de finale op 25 mei.  

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.