Mandy Lammers uit Oude Pekela een van de winnaars Pervinsioale Schriefwedstried

Foto: Mandy Lammers (midden) De foto is gemaakt door Trea Lammers

GRONINGEN, OUDE PEKELA – De 13 jarige Mandy Lammers uit Oude Pekela is een van de winnaars van de Pervinsioale Schriefwedstried.

Ook dit jaar organiseerden het Centrum Groninger Taal & Cultuur en Stichting ’t Grunneger Bouk de jaarlijkse Pervinzioale Schriefwedstried. De prijsuitreiking van de 23ste editie was vrijdag in het gebouw van de Groninger Archieven.

Iedereen mocht aan de schrijfwedstrijd meedoen met gedichten en/of verhalen, mits deze waren geschreven in één van de Groninger taal varianten. Er waren twee categorieën:

  • 13 t/m 17 jaar proza/poëzie
  • 18 jaar en ouder proza/poëzie

Per persoon mochten twee verhalen of vier gedichten worden ingezonden.

Van de 171 inzendingen in de categorieën Proza & Poëzie en Poëzie Jeugd (64 inzendingen van leerlingen van het Dollard College) werden vrijdag per categorie de beste 5 gepresenteerd. De jury bestond uit: Fieke Gosselaar, Merel Weijer en Bert Weggemans.

In de categorie Poëzie 18+ ging de eerste prijs naar Jan Bos met zijn gedicht Braif (’vol prachteg toalgebruuk, mooie alliteroatsies en vloeiend ritme’). 2e pries: Blaauwe ploats, Willem van der Paard (Huisduinen)3e pries: Mien Hogelaand, Jan van Dijk (Hoogezand) 4e pries: Zummer in vrouger tieden, Jan Prins van Hanning (Den Helder) 5e pries: Op wier, Ina de Raad (Schildwolde)

In de categorie Proza 18+ was de eerste prijs voor Nico Torrenga met zijn bijdrage Verwoarlozen (’Knap om mit waaineg woorden n rond verhoal te schrieven. Onderhoedse spanning gaait langzoam over in ontroering’). 2e pries: Laif veur mekoar, Henk Zuur (Delfzijl) 3e pries: Dakloos, Jakob Arbeider (Zuidlaren) 4e pries: Schoem, Ingeborg Nienhuis (Vierhuizen) 5e pries: Twij zielen, Willem Friedrich (Winschoten)

In de categorie 13 t/m 17 jaar was de eerste prijs voor Mandy Lammers met De kinderboerderij (’t Zit hom in de verrazzen. Wordst mitnomen in n wereld vol daaiern, mor tougelieks ook de wereld van n stel pubers’). 2e pries: Vandoage, Tessa Veld (Oostwold, Old.) 3e pries: Pekelder Roegbainders, Marc Tempel (Oude Pekela) (Bron: DvhN)

Foto’s: Trea Lammers

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.