Klankjuweel een tijdschrift over orgels, Arp Schnitger, orgelconcerten, excursies, de Orgelzomer 2019 en meer

Foto: Bé Eelsing


WEENER – Op woensdag 15 mei 2019 wordt in het ORGANEUM in het Duitse Weener KlankjuweeL Orgelzomer 2019 gepresenteerd. Dit gloednieuwe tijdschrift over Groninger en Noord-Duitse orgels biedt een inkijkje achter het orgel, waar mensen met passie activiteiten organiseren, orgels restaureren of mensen opleiden. Bovendien geeft het een overzicht van alle concerten en excursies in Groningen en Noord-Duitsland.

Klankjuweel is een uitgave van Erfgoedpartners, in samenwerking met het Organeum. Het project Klankjuweel wordt in het kader van het INTERREG V A Programma Deutschland-Nederland mede gefinancierd met middelen uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen alsmede de deelstaat Niedersachsen.

Aan dit tijdschrift werkten verschillende auteurs uit de Groninger en Noord-Duitse orgelwereld mee zoals organisten, de Stichting Groningen Orgelland, de Stichting Klokkenspel Groningen en het Organeum. Klankjuweel is daarom gedeeltelijk een tweetalig tijdschrift geworden waarbij de artikelen zijn samengevat in de andere taal.

Het is de bedoeling dat Klankjuweel Orgelzomer ieder jaar aan het begin van het orgelseizoen verschijnt. Het tijdschrift heeft een oplage van 10.000 exemplaren en wordt verspreid over de orgelcommissies, VVV-kantoren, bibliotheken en andere culturele plekken. Het tijdschrift is gratis en kan worden besteld via de website van Erfgoedpartners: www.erfgoedpartners.nl. Daar is het tijdschrift ook online te bekijken: https://erfgoedpartners.nl/publicaties/klankjuweel/

Orgelzomer Groningen en het aangrenzende Duitse gebied zijn bijzonder rijk aan en beroemd om hun orgels. Nergens ter wereld vind je zoveel oude orgels als in dit deel van de wereld. 2019 is een bijzonder orgeljaar. Het is namelijk 300 jaar geleden dat de uit Hamburg afkomstige Arp Schnitger, de grootste onder de orgelbouwers, overleed. Ook de provincie Groningen kent veel Schnitgerorgels. De Orgelzomer 2019 staat uitgebreid stil bij deze herdenking. Het wordt dan ook een lange warme Orgelzomer Groningen 2019 vol orgelfestiviteiten samengesteld door Stichting Groningen Orgelland, Stichting Groningen Orgel Stad en Erfgoedpartners.

Zie voor meer informatie daarover www.orgelzomer.nl.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.