Radio Zendamateurs leggen contact met de wereld vanuit Museum Stoomgemaal Winschoten

Foto: Catharina Glazenburg

WINSCHOTEN – Oude technieken die de wereld veranderden, vinden elkaar op de Nationale molen- en gemalen dag

De stoommachines en de radio communicatie hebben te samen de wereld veranderd. Met behulp van stoom reisde men over de wereld en via de radiocommunicatie bleef men met elkaar in contact. Eigenlijk stonden deze uitvindingen aan de wieg van onze hedendaagse beschaving. Het maakte de wereld kleiner, maar vooral beter bereikbaar.

De mechanisatie, wat voortkwam uit de stoomtechniek, is behoorlijk veranderd. Machines van een veel kleinere omvang wisten het werk over te nemen van een stoommachine. Hoewel de omvang behoorlijk afnam, nam het vermogen van de moderne machines of motoren toe. Maar veel liefhebbers en kenners zullen u vertellen dat die oude stoomtechniek betrouwbaarder en efficiënter was als het moderne machinepark. Alleen de totale omvang van een werkende stoommachine is een groot nadeel tegenover de moderne techniek.

Met de radiotechniek ging het eigenlijk net zo. De zend- en ontvangsttechniek is behoorlijk veranderd. Radiobuizen, in de volksmond vaak lampen genoemd, werden vervangen door transistors en de omvang van een radio of zender nam behoorlijk af. En hoewel de omvang af nam, nam het vermogen toe.

Alhoewel de oude stoomtechniek en de oude radio communicatie behoorlijk is in gehaald, is het anno 2019 nooit echt verdwenen. Deze oude technieken komen op de Nationale Molen- en gemalen dag ( 11 en 12 mei) bij elkaar. Al is de stoomtechniek toch echt een stuk ouder dan de zendontvangers.

Vanuit Stoom Museum Winschoten legden vandaag tijdens “Mills on the air” vier Radio Zendamateurs contact met de rest van de wereld. Zo werd een praatje gemaakt met collega’s in onder anderen Zweden, Australië, Japan en Hongkong. Deze zendamateurs waren: PA7JC -Jacob, PA50N – Richard, PD0DL – Henk, PC1TK – Sjohnie en hun zendamateur in opleiding NL13902 – Wolter. Ze maken dit weekend gebruik van een speciale radioroepnaam: PA6MSW (Museum Stoomgemaal Winschoten ).

De vrijwilligers van het Stoommuseum Winschoten en de Zendamateurs probeerden elke vraag te beantwoorden die de bezoekers hadden over hun hobby en passie.

Ook morgen, zondag, zijn de vrijwilligers van het stoommuseum en de zendamateurs van de partij. Kom eens een kijkje nemen. Het Stoomgemaal Museum is vanaf 10 uur open!

73 ( internationale groet voor radio communicatie )

Foto’s: Catharina Glazenburg

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.