Westerwolde gaat varkens inzetten om Japanse Duizendknoop te bestrijden

Foto: Catharina Glazenburg

TER APEL, SELLINGEN – In Ter Apel en Sellingen worden akkervarkens ingezet om de Japanse Duizendknoop te bestrijden.

In gemeente Oldambt maakt men gebruik van een schaapskudde om het gras kort te houden in de woonwijken; Westerwolde gaat gebruik maken van akkervarkens om de boel netjes te houden.

In de dorpskernen van Sellingen en Ter Apel worden de akkervarkens ingezet om de woekerende Japanse Duizendknoop te bestrijden. Dit is bij wijze van proef. Deze plant wordt tot de meest invasieve exoten gerekend. Is de plant eenmaal gevestigd, dan is hij zeer moeilijk weer weg te krijgen. Door zijn sterke groeikracht worden inheemse plantensoorten verdrongen. De sterke wortelstokken en stengels van de Japanse duizendknoop zijn in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen.

Binnenkort worden in voornoemde dorpen verplaatsbare hekken geplaatst waartussen de varkens zich vol mogen vreten aan o.a. de Japanse duizendknoop. Wethouder Bart Huizing hoopt dat de dieren de grond dusdanig gaan omwoelen dat ook de wortelstokken van de plant worden opgegeten.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.