Op excursie naar de historische orgels van Groningen 

Foto: Jan Doornkamp


GRONINGEN – Rond het jaar 1700 leefde er in Groningen een begaafd kunstenaar die de meest prachtige orgels bouwde. Zijn naam was Arp Schnitger en in 2019 is het 300 jaar geleden dat hij stierf. Dat maakt dit jaar tot een Schnitgerjaar en in Groningen wordt daar uitgebreid bij stilgestaan met de ‘Orgelzomer Groningen 2019’, een festival dat drie maanden lang een veelvoud biedt aan muzikale evenementen met altijd het orgel als stralend middelpunt. Een belangrijk onderdeel zijn de thematisch opgezette excursies naar de historische orgels in Stad en Ommeland.

De orgelexcursies worden georganiseerd in het kader van Schnitger Meets…, een tiendaags evenement waarmee de Orgelzomer wordt geopend. Tijdens de tiendaagse – die duurt van 29 juli tot 7 augustus – kan het publiek op alle manieren Schnitger ‘ontmoeten’. Zo zijn er dagelijks internationale masterclasses die men gratis kan bijwonen, concerten door bekende organisten uit binnen- en buitenland, orgeldemonstraties en ook een Schnitger-wandeltour door de binnenstad van Groningen.

Vintage touringcar

Er zijn vijf orgelexcursies die elk een hele dag duren. De deelnemers gaan per vintage touringcar het Groninger land in en bezoeken gemiddeld vijf orgels. Elke excursie draait om een specifieke periode in de orgelbouw, met als uitgangspunt steeds de stijl en de invloed van Schnitger.

De serie begint op 30 juli met een ronde langs instrumenten die in de eeuwen voor Schnitger zijn gebouwd, waarvan het orgel in Krewerd (1531) het oudste is. Een tweede excursie voert langs vijf orgels die Schnitger zelf bouwde in de ommelanden rond de stad Groningen; Schnitgerkenner Bernhardt Edskes is daarbij en kan alles vertellen over de Schnitgerstijl. Organist Sietze de Vries zal het karakteristieke Schnitgergeluid van de orgels laten klinken. Twee andere excursies draaien respectievelijk om de Hamburgse school in de 18e eeuw (orgelbouwer Hinsz) en de orgels uit de 19e eeuw (Timpe, Van Oeckelen en Lohman).

Met een excursie in de stad Groningen zelf wordt de serie afgesloten. Deze laatste excursie leidt langs vier heel verschillende orgels: uit de 20e eeuw het Maarschalkerweerd-orgel in de Jozefkathedraal en het Marcussenorgel in de Doopsgezinde kerk en daarnaast twee echte Schnitgerorgels in de Pelstergasthuiskerk en in de Der Aa-kerk. Wie deelneemt aan alle vijf excursies krijgt een prachtig compleet beeld van vijf eeuwen orgelbouw in Groningen.

Vervolg Orgelzomer

Na de afsluiting van tien dagen Schnitger Meets… op 7 augustus zal blijken dat de Orgelzomer Groningen 2019 nog maar net begonnen is, want in de maanden die volgen zijn er in Groningen nog veel meer bijzondere evenementen te bezoeken waarbij het orgel een hoofdrol speelt. Zoals de voorstellingen van de regionale serie ‘Het mooiste van 2 werelden’ – zes concerten waarbij steeds twee ‘werelden’ met elkaar worden verbonden: die van het orgel en die van een totaal andere doelgroep. Dit levert telkens mooie, ontroerende, soms grappige, gekke of vervreemdende concerten op voor het breedste publiek. Denk orgel en shantykoor, orgel en dans en een ‘Orgel Ladies’ Night’ die echt alleen voor vrouwen is. En dan is er nog het Schnitger Festival van 16 t/m 20 oktober waar zoals altijd gerenommeerde musici op afkomen. Dit jaar zijn dat o.a. het koor Tenebrae Choir onder leiding van Nigel Short en de organisten Arvid Gast en Bart Jacobs.

Voor meer informatie over de excursies en alle andere Orgelzomer-activiteiten is er de nieuwe website www.orgelzomer.nl.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.