GroenLinks wil verzamelpunten voor plastic afval

Foto: Catharina Glazenburg

WESTERWOLDE – GroenLinks Westerwolde wil plastic afval verzamelpunten te creëren.

In de extra raadsvergadering van afgelopen woensdag werd er gestemd over het afvalbeleid. We hebben straks nog twee containers bij ons huis staan, een groene en een grijze. Het is de bedoeling dat we straks ons plastic niet meer scheiden. Daartegenover staat, dat we wel elke twee weken de grijze container aan de weg mogen zetten. We betalen straks alleen wel per leging. Dus hoe vaker je de grijze container aan de weg zet, hoeveel meer je betaalt. Let wel: dit geldt alleen voor de grijze. De groene blijft gratis, ook dat moet gezegd. Wij hebben ervoor gepleit om zowel bron- als nascheiding te doen. Dus met oranje container voor het plastic. Op deze manier zijn we thuis bezig met het scheiden van het afval, en wordt er bij de verwerking nog een keer nagescheiden. Win Win dus. Daar moest een aanbesteding voor plaats vinden. Helaas is er anders besloten door een meerderheid in de Gemeenteraad. De oranje container verdwijnt uit ons straatbeeld, er worden nieuwe groene en grijze containers aangeschaft (met chip) en je betaalt ongeveer 190 euro per jaar. Maar dat is alleen als je de grijze container maar 12 keer aan de weg zet. Dus elke vier weken. Terwijl je daar ook nog al je plastic in kwijt moet. Anders wordt het gewoonweg duurder. Logischerwijs hebben wij tegen dit absurde plan gestemd. Wij zijn niet tegen een tarief per lediging, dat moge duidelijk zijn. Maar we zijn wel tegen het feit dat mensen thuis niet meer de kans krijgen om afval te scheiden. Immers, als je het juiste plastic uit je grijze container houdt, dan staat deze logischerwijs minder vaak aan de weg. Goed voor het milieu en voor de portemonnee.

Het spijt ons, het heeft niet mogen baten. Wat we wel kunnen doen is het volgende: Intern bij GroenLinks is er een idee ontstaan om plastic afval verzamelpunten te creëren in onze gemeente. Dus plekken waar je je plastic heen kunt brengen. Net als je glas. Op die manier zijn we nog steeds bewust bezig met het milieu en raakt je grijze container minder snel vol.

Win Win toch?

Ingezonden door Eize Hoomoedt

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.