Staatssecretaris Mark Harbers treedt af

Foto: Jan Glazenburg

DEN HAAG – Staatssecretaris Mark Harbers neemt zijn verantwoordelijkheid en treedt af om asielcijfers.

Vorige week ontdekte de Telegraaf dat in de rapportage naar de Tweede Kamer over criminaliteit door asielzoekers van de 4.600 meest gepleegde misdaden (zoals winkeldiefstal en heling) er ruim 1.000 stonden onder het kopje: overig. Dit bleken de meest ernstige misdaden van de hele lijst te zijn. Gedacht moet worden aan moord, doodslag, mishandeling en verkrachting.

Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid erkent dat de Kamer niet goed is geïnformeerd en nam vandaag zijn verantwoordelijkheid door af te treden.

De Staatssecretaris bezocht Westerwolde het afgelopen half jaar twee keer. De laatste keer was in april, toen bekend werd dat bij wijze van proef de pendelbus tussen AZC Ter Apel en station Emmen ging rijden.

Reactie Klaas Dijkhoff:

“Ook als cijfers een pijnlijk beeld schetsen, moeten zij met de Kamer worden gedeeld. Dat is, onder verantwoordelijkheid van de staatssecretaris, niet gebeurd. Niet omdat hij zelf zaken onder het tapijt wilde vegen, daar ben ik van overtuigd. Maar ze zijn er wel terecht gekomen. Het siert Mark Harbers dat hij de Kamer eerst heeft uitgelegd wat hier is misgegaan, voordat hij afscheid nam als staatssecretaris.” (Bron: VVD)

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.