..

Veel belangstelling voor boekpresentatie ‘Grontopia’ bij Stichting Artphy

Foto: Ko Kamies


WESSINGHUIZEN, ONSTWEDDE – Vandaag presenteerde stichting Artphy ‘Grontopia’, een verhalenbundel vol toekomstvisies over Westerwolde en omgeving.

De uitgave van de verhalenbundel is een onderdeel van het project ‘beek in beeld’, dat de stichting Artphy – met steun van de Kunstraad Groningen en het gebiedsfonds Westerwolde – vorig jaar gestart is en loopt tot september 2020. De aanleiding is enerzijds de afronding in Westerwolde van de aanleg van de ecologische hoofdstructuur gelegen in de beekdalen van de Ruiten-, Mussel- en Westerwoldse Aa. Anderzijds de verwachting dat het landschap de komende decennia opnieuw grote veranderingen zal ondergaan. De toekomst baart ons zorgen. De door de mens veroorzaakte klimaatverandering en zeespiegelrijzing bieden duistere toekomstperspectieven. Drie wetenschappers, Rob Roggema, Floris van den Berg en Wieger Wamelink schetsen mogelijke gevolgen en oplossingen, in het algemeen en specifiek gericht op Westerwolde. 

Zeven auteurs – vijf ervaren SF-schrijvers (Erik Betten, Christien Boomsma, Tais Teng, Martijn Lindeboom en Bianca Mastenbroek) en de twee winnaars van de schrijfwedstrijd Toekomstig Westerwolde ( Cliff de Rouw en Heleen van den Hoven) – voegen daar hun fictieve visie aan toe.
Welke kant gaat het op? Kan ons waterrijke land ten ondergaan aan droogte? Hoe is het om als echte vleeseter veganist te worden? Is genmanipulatie de oplossing? Komen oerangsten ons opnieuw achtervolgen? Is het te verantwoorden om de milieuregels te overtreden op het moment dat de wereld zich aan het herstellen is?

‘Stilletjes hopen we dat deze verhalen en essays kunnen bijdragen aan de groeiende bewustwording van de komende klimaatverandering, en zeespiegelrijzing.’ vertelt Jan Willem Kok, voorzitter van Artphy.

De eerste twee exemplaren van het boek werden vanmiddag uitgereikt aan de wethouders van Westerwolde en Stadskanaal, Bart Huizing en Goziena Brongers. De auteurs waren aanwezig om de boeken te signeren.
Grontopia is tot stand gekomen onder redactie van Martijn Lindeboom. De illustraties en vormgeving zijn verzorgd door Remco Nieboer.

Vanmiddag werd tevens een korte presentatie gegeven worden. Daarna was er gelegenheid om vragen stellen aan de auteurs en essayisten tijdens twee panels en kon men deel nemen aan de publieksquiz.

De twee winnaars van de Schrijfwedstrijd ‘Toekomstig Westerwolde’: Cliff de Rouw en Heleen van den Hoven geëerd. De middag werd muzikaal omlijst door Binnert Blom met zijn klankschalen.

Momenteel is bij Artphy nog de tentoonstelling Back to MOHR te zien, met werk van 25 – grotendeels buitenlandse – afgestudeerde kunstenaars van het Frank Mohr Institute in Groningen. Artphy vindt u aan de
Kempkebosweg 2 in Onstwedde.

Foto’s: Ko Kamies

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.