Genieten op de Teddyberendag bij Museumspoorlijn STAR

Foto: André Dümmer

STADSKANAAL, VEENDAM – Vandaag was het Teddyberendag bij Museumspoorlijn STAR.

Vandaag stond Museumspoorlijn STAR weer in het teken van de Teddyberendag. Jonge bezoekers met een teddybeer mochten gratis met de trein van de STAR mee. Ook liepen er twee levensgrote Teddyberen rond. Zij gingen ook met de trein mee. Tijdens de rit werden kaartjes gecontroleerd en geknipt. De reuzenberen hadden het, evenals de treinreizigers, erg naar de zin. Na terugkomst in Stadskanaal werden de grote beren uitgebreid geknuffeld als dank.

Zieke beren konden voor een consult bij de Berendokter terecht. Hij plakte pleisters en maakte vandaag weer veel beren beter!

De Teddyberenexpress reed vandaag tussen Stadskanaal en Veendam. Veel indruk maakte de 136 ton wegende Stoomloc 52 8060-7. Om 3:30 vanmorgen werd de 30 m3 watertank van de loc gestookt tot een temperatuur boven de 100 graden Celsius. Om 9:30 uur werden de remmen getest van de 23 meter lange locomotief van 1.600 pk. De ‘cockpit’ van de locomotief bestaat uit een groot aantal meters, draaiknoppen en de oven.

Aan de andere zijde van de ‘cockpit’ bevindt zich de kolenopslag. De kolen kunnen door de stoker met een speciale schep in de 1.100 graden Celcius hete oven geschept worden. Achter de loc bevindt zich een koudwater reservoir. De loc wordt verhit en gekoeld en op druk gehouden.

De Teddybeerexpress was weer een groot succes. Veel kinderen maakten met hun (groot) ouders er ritje van Stadskanaal naar Veendam en weer terug.

Foto’s: André Dümmer

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.