Thema–avond Bestrijdingsmiddelen

Foto: GroenLinks Groningen


ASSEN – GroenLinks Assen, GroenLinks Drenthe en GroenLinks Groningen organiseren op 19 juni een thema-avond over synthetische bestrijdingsmiddelen. De bijeenkomst vindt plaats in het Duurzaamheidscentrum Assen.

Synthetische bestrijdingsmiddelen zijn door de mens gemaakte chemische stoffen  die tot doel hebben insecten die schade toebrengen aan gewassen te doden of te verzwakken. Zijn deze voor gebruik toegelaten middelen echt onschadelijk voor mens en natuur?

Waar je ook meet, overal worden bestrijdingsmiddelen gevonden: in producten uit de supermarkt, in water, bodem en lucht, in mezen, vleermuizen en zwaluwenpoep, in boomschors en paardenbloemen, in veevoer en mest, in huisstof en in babyluiers.

Bestrijdingsmiddelen komen ongemerkt veebedrijven binnen via veevoer, stro, drinkwater en via stoffen die voor de bestrijding van plaaginsecten in stallen en mestkelders worden gebruikt. Ook natuurgebieden of biologisch bewerkte akkers blijven niet van deze middelen verschoond.

Tijdens de thema-avond zullen onderzoekers van Buijs Agro-Services en WECF Nederland (Women Engage for a Common Future) onderzoeksresultaten uit zowel Nederland als uit andere Europese landen over de verspreiding van bestrijdingsmid-delen in het milieu en de mogelijke effecten daarvan presenteren. Een huisarts en vertegenwoordiger van de vereniging Meten=Weten uit de gemeente Westerveld zullen vanuit het perspectief van omwonenden vertellen over de ervaringen mét en grote zorgen óver het intensief gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw.

De thema-avond begint om 19.30 uur. Afronding rond 21.30 uur.

Locatie: Duurzaamheidscentrum, Bosrand 2, 9401 SL Assen.

Ingezonden.

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.