Stichting Hartveilig Westerwolde wil overlevingskans reanimatie verdubbelen

Foto: Catharina Glazenburg

WESTERWOLDE – Stichting Hartveilig Bellingwedde is overgegaan in de
Stichting: Hartveilig Westerwolde. Na diverse overleggen met de gemeente, heeft de stichting een subsidie aangewezen gekregen van de gemeente en provincie om nog meer AED’S ter beschikking te krijgen
.

Er blijken nog veel AED’s in de gemeente aanwezig te zijn die binnen een bedrijf hangen, en ook niet zijn aangemeld. De hoop van Stichting Hartveilig Bellingwedde is dat de eigenaren van deze AED’s contact met hen gaan opnemen om deze toestellen buiten in een kast te krijgen.

Daarnaast hoopt de stichting op sponsoren die een AED en kast ter beschikking willen stellen voor de gemeenschap. Een AED met buitenkast kost een hoop geld, Daarnaast moet men stroom aanleggen en bestaat het risico op beschadiging of diefstal, de AED moet verzekerd worden. Het is over het algemeen behoorlijk lastig om geld bij elkaar te sprokkelen voor een AED met kast.

Bij een inzet voor de burgerhulpverlener(melding van een hartfalen)…en ophalen van de AED kost natuurlijk ook extra tijd. Dit kost al snel een paar minuten; minuten waarin de overlevingskans met 20/30% gaat teruglopen. Er hangen AED’s op te grote afstand, die vaak i.v.m sluiting van de bedrijven nog onbereikbaar zijn ook. Meestal zijn de bedrijven geopend van 8.00 uur tot 17.00 uur. Ook is meestal onduidelijk waar de AED zich bevindt, wat de code is én is de AED na een bepaalde tijd(sluitingstijd) onbereikbaar.

Voor kleine dorpen is de AED die in een kast buiten hangt een geweldige oplossing. Daarom streeft de Stichting Hartveilig Westerwolde ernaar om veel AED’s naar buiten te krijgen op korte afstanden van elkaar. Zodat in alle kernen er zo nodig gebruik van kan worden gemaakt.

Opleidingen Reanimatie, AED

Bij een hartfalen is uiteraard de reanimatie van levensbelang!!
Voor een opleiding reanimatie/ AED kunt u altijd kijken op de site van Hartveilig Groningen… op deze site staat vermeld wanneer en waar een cursus gegeven gaat worden. Hier kunt u zich ook voor opgeven. Ook in onze gemeente Westerwolde worden zulke trainingen gehouden.

Op 17 en 19 september, 15 oktober en 21 november te Westerwolde

Aanmelden: https://groningenhartveilig.nl/#Trainingen_en_cursussen

Op het beeldmateriaal op de website van RTV Westerwolde rusten auteursrechten.